Изключените от БСП: Това е акт на безсилие и страх от поражение

21200
Изключените от БСП: Това е акт на безсилие и страх от поражение
Снимка: БГНЕС

Очевидно, за тях не е проблем да нарушат собствения си устав. Това каза Георги Първанов, президент на България в периода 2002 - 2012 година и член на Гражданската инициатива „АБВ” във връзка със заседнието на Националния щаб на БСП.

„Това решение буди недоумение, защото не знам, какво се е случило след предишното им решение, какво налага подобна нова репресия. Но ние я възприемаме спокойно. Няма да коментирам, че по устав Националният съвет на БСП няма правомощия по отношение на партийното положение на членовете на БСП. Очевидно, за тях не е проблем да нарушат собствения си устав”, обясни Първанов, цитиран от Фокус.

Георги Близнашки пред Actualno: Няма да обжалвам решението на БСП, то е противоуставно

Считам, че решението на пленума на БСП за моето изключване е противоустановно. Това коментира пред Actualno.com професорът по конституц...

По думите му това решение издава друго наистина много страх от предстоящата загуба на европейските избори на „Позитано”. Това решение е стъпка, опит да се втвърди още повече ядрото на електората, вместо да се отваря към нови слоеве на избирателите. Жалко е, но ние не смятаме да се занимаваме повече с такива вътрешно организационни, уставни въпроси, ние ще правим политики, подчерта той. „Дори в момента ме намирате да обикалям Пернишкия регион. Преди малко бях в два завода – в единия от тях примерно 150 машиностроители, потънали в машинно масло, изобщо не ги интересува какво мислят в кинозалата на „Позитано”. Трябва политиката да се обърне с лице към хората – а това наистина са лабораторни упражнения”, каза още Първанов.

На въпрос по какъв начин изключването на АБВ от БСП би повлияло на идеите и целите на гражданската инициатива, Георги Първанов отговори: „Нашите идеи са за национална политика, за по-добро управление. Със сигурност, това ще предизвика обратния ефект – ще предизвика по-голям интерес към АБВ и надявам се към нашите идеи, към хората, които стоят до нас и които олицетворяват тези политики”.

Имаше един младежки наивизъм у мен и се надявах, че ръководството на БСП няма да се оцапа дотолкова, но така са решили - така са направили, заяви пък Румен Петков.

„Престижът на БСП го урониха тези, които не изпълниха конгресните решения. Тези, които участваха в една от най-грозните лъжи на прехода - да употребиш няколкостотин хиляди човека, да ги изкараш да гласуват на референдум, и след това да им покажеш, че всъщност пряката демокрация не означава нищо за ръководството на БСП. Това е цинизъм, който няма аналог, и много се надявам да няма аналог в бъдеще. Това е положението и това ни доведе до този избор”, заяви Петков.

Изключиха Първанов от БСП

Георги Първанов е изключен от БСП. Това е било решено на провеждащия се днес закрит пленум на социалистическата партия, предаде БГНЕС. ...

Петков обясни, че е бил член на БСП от 1986 г. „Тези, които доведоха лъжата до норма на поведение, не са вечни. Те или ще закрият партията, или ще си отидат, което правят не без успех от доста време”, каза Петков. Той обясни, че е „запознавал” с партията някои от хората, които сега го изключват.

Това е последна стъпка на безсилието от страна на ръководството на БСП и по-точно на председателя и една малка група хора около него, заяви д-р Евгений Желев.

„Изобщо не съм учуден от това решение, просто не им издържаха нервите. Особено след като Мартин Шулц и Ханес Свобода поканиха на среща Ивайло Калфин и АБВ като нова формация. Явно, че това дойде в повече на председателя на БСП и на хората около него”, заяви Желев.

„Аз бих попитал всички, които взеха решението за изключване – къде бяха през 1999 г., когато печелих избори от името на БСП, през 2003 г., през 2007 г.? Къде бяха и кой утвърждаваше имиджа на БСП? Или уроних имиджа на БСП, когато изразих противно мнение и не съм съгласен с начина на управление на партията? Каква е тази партия, бих попитал и ръководството, която изключва членове за друго мислене, за това, че подкрепяме една гражданска инициатива, каквато е АБВ в момента, защото тя не е партия, няма листа, няма коалиция? Коя е тази партия с европейски лидер, която изключва за идеи, различни от някои идеи на ръководството? Кой уронва престижа в такъв случай?”, каза още той. На въпроса какво ще предприеме оттук нататък, Желев отговори: „Аз съм свободен човек, в свободна страна с демократични порядки, така че животът е пред нас”.

БСП ще си сътрудничи с турската партия СНР

За тясно сътрудничество са се договорили представители на БСП и на СНР – Народо-републиканската партия в Турция. Това съобщи Назм...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com