Изненади в листите на БСП за местния вот, пленумът смени някои от кандидатите

5552
Изненади в листите на БСП за местния вот, пленумът смени някои от кандидатите
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

“Позитано” 20 посече част от структурите си и смени кандидати за кметове и за общински съветници в последните дни преди старта на регистрацията им в общинските избирателни комисии. Това стана на заседание на Националния съвет на партията, на който с единодушие са приемани предложенията на Изпълнителното бюро, предаде 24 часа.

Разговорите бяха пазени в пълна тайна, а брифинг след заседанието нямаше. От “Позитано” пуснаха прессъобщение, че са одобрени 138 кандидати, но без да посочат името на нито един от тях.

По устав Националният съвет има последната дума както при одобрението на кандидатите, така и при реденето на общинските листи. Не са уважени решенията на структурите в Шумен, Сливен и Чепеларе.

Още: БСП подготвя вот на недоверие към правителството "заради Украйна"

На конференцията в Сливен миналата събота 60% от делегатите - 57 гласа, застанаха зад бившия областен управител Минчо Афузов, който е и основен конкурент на настоящия кмет от ГЕРБ Стефан Радев. Червеният пленум обаче посочи за кандидат-кмет ген. Кольо Милев, който на конференцията остана трети с 15 гласа, а втори бе Румен Бозуков с 28 гласа.

Иван Ченчев обяви преди пленума, че кандидатурата на Ваня Григорова ще бъде подкрепена, но на заседанието това не е направено.

Още: Ваня Григорова: София е за всички, а в момента я правим удобна само за хората с парите

Сменен е и кандидатът в Шумен, след като в събота местната структура одобри с мнозинство Венцислав Венков. Решението обаче е било обжалвано като нелегитимно пред “Позитано” 20 от част от членовете на областната конференция, защото това било второто ѝ заседание след провал на първото на 2 септември. В неделя Националният съвет посочи за официален кандидат проф. Христо Христов, чието име не е било подложено на гласуване от червените в Шумен. В този град има и големи размествания и в листата за общински съвет, като от досегашните 10 съветници кандидат отново ще е само един.

Нов кандидат има и в Чепеларе, където структурата е одобрила единодушно председателката си Екатерина Петрова. Вместо нея кандидат ще е Валентин Черпоков, номиниран от социалистите в Забърдо, където в момента е кмет.

Още: Нинова: За нито едно от наводненията не е причина само дъждът

Националният съвет не е подложил на гласуване на това си заседание кандидатурата на Ваня Григорова за София, която бе одобрена единодушно от Градската конференция миналата събота. В края на седмицата пленумът ще се събере отново, за да одобри и останалите кандидати.

Дни преди вота е горещо и в БСП във Велико Търново, където чакат националното ръководство да посочи кандидат измежду 5 имена, излъчени на инфарктна общинска конференция на партията. Това са председателят на местната структура Михаил Михалев, който засега е обявен само като водач на листата, Димитър Чолаков, Стоян Витанов, Николай Петров и Димитър Манолов. Последният е брат на застреляния през 2018 г. търновски бизнесмен Петър Христов. Манолов е доста активен в общественото пространство и социалните мрежи напоследък, бе един от организаторите на протестите на ресторантьорите по време на ковид кризата. Мнозина прогнозират, че има големи шансове да бъде харесан от националното ръководство на БСП.

Още: Георги Свиленски: България има нужда от нов Закон за движение по пътищата

Националният съвет прие платформата за местните избори, а в понеделник БСП ще се регистрира в ЦИК за участие в тях.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

„Сиела Норма“ ще осигурява машинното гласуване на вота 2 в 1 през юни

Мая Манолова: С Григорова сме бойци - тя като синдикалист, аз като бивш омбудсман

Депутатите приеха ветото на президента върху Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът прие измененията в договора за самолетите F-16

Ваня Григорова: С Мая Манолова сме добре допълващи се вектори

Атанас Атанасов: Всички говорят за „Корал“, какъв е скандалът?

Второ извънредно заседание на парламента за един ден

В Украйна е пристигнала нова военнотехническа помощ от България

Божанов: Част от забраната на реклама на хазарт противоречи на европейското право

Докъде стигна България с инфраструктурата за F-16 Block 70: Говори началникът на отбраната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика