Изненадващо ремонтираха пресните промени в Конституцията

2797
Изненадващо ремонтираха пресните промени в Конституцията
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС абсурдно ремонтираха пресните промени в Конституцията, които те самите набързо прокараха преди Коледа, като промениха Закона за съдебната власт през преходни и заключителни разпоредби в Наказателно-процесуалния кодекс. При това предложенията са вкарани преди второто четене на промените в НПК в правната комисия - порочна практика, която новото мнозинство уж щеше да изкоренява, пише в. "Сега".

Промените

С тях беше решено да бъде възкресен Пленумът на Висшия съдебен съвет - институция, която беше закрита с промените в Конституцията, според която вече има само Висш съдебен съвет и Висш прокурорски съвет. Изборите за двата съвета предстоят, а междувременно действат старите колегии на ВСС - съдийската и прокурорската, но без пленум. Изненадващо обаче Анна Александрова, Екатерина Захариева, Надежда Йорданова, Стою Стоев, Хамид Хамид и Ертен Анисова решават, че "за да няма напрежение в системата" пленумът трябва да бъде възстановен временно. В мотивите си те цитират някакво съвещание на ВСС, за което членове на органа казаха пред "Сега", че изобщо не е провеждано, или че най-малко не са били поканени всички кадровици.

ОЩЕ: Атанас Славов очаква пълна подкрепа за двамата кандидати за конституционни съдии

Абсурдната ситуация можеше да бъде избегната още при приемането на промените в Конституцията, като се отложи закриването на Пленума да стане, когато бъде приет Законът за съдебната власт, който трябва да регламентира новите два съвета. В препускането при приемането на промените в Конституцията обаче явно мнозинството не помисли за това и сега се налага да прави кръпка върху кръпка, при това откровено противоконституционна.

Мандатът на сега действащия ВСС изтече още през октомври 2022 г., но парламента не изпълни задълженията си да го обнови с идеята, че първо ще го реформира.

Споровете

За това, че предвидените промени противоречат на Конституцията депутатите бяха предупредени от Атанаска Дишева - член на Висшия съдебен съвет, която присъства на заседанието на правната комисия в лично качество. "Организацията на съдебната система и на органите ѝ не включва Пленум", припомни тя и посочи, че няма пречка съдебната система да функционира.

ОЩЕ: Атанас Славов: Главният прокурор вече няма да е господар на всеки прокурор на държавата

"Има опасения, че конституционната реформа няма да бъде проведена по начина, по който беше замислена", каза тя. И изрази опасения, че възкресеният Пленум ще трябда да организира и проведе изборите за новите два съвета, да одобри информационната система за гласуването и избирателните секции. "Моля да обърнете внимание на това, което ви говоря. Четирима от петима изказали се във Висшия съдебен съвет подкрепиха моята теза", каза Дишева, докато шефката на правната комисия Анна Александрова я приканваше да се ориентира към приключване на изказването си.

"Сглобката по някакъв начин е решила, че всичко глупаво, което може да се направи в правната сфера, ще бъде направено", възмути се и Гроздан Караджов (ИТН). Той разказа как изведнъж законопроектът за промени в НПК, който е стоял на трупчета, е бил активиран, за да може бързо при второто му четене да се прокара и промяната в съдебния закон. "Когато има много случайности, обикновено нищо не е случайно", каза Караджов. Според него предложената от управляващите промяна "само ще задълбочи хаоса". Той ядосано допълни, че членството в правната комисия ще се превърне в дамга, защото непрекъснато се приемат "поправки - коя от коя по-глупава и вкарваща хаос". "Моят гняв е огромен - човешки и юридически. Оттеглете го това да не стига в зала, това за мен е срамота", заключи Караджов.

Надежда Йорданова (ПП-ДБ) му отговори, че упражняването в популистко говорене е право на опозицията. "За да няма спекулации, че Народното събрание не възнамерява да проведе докрай съдебната реформа - имаме уверение от Министерството на правосъдието, че новият Закон за съдебната власт ще бъде оповестен за предварително обсъждане към края на февруари", каза тя и успокои, че изборът на новите съвета ще бъде уреден там и няма да се провежда от възкресения Пленум.

ОЩЕ: Българите нямат идея какви са конституционните промени, ротацията не ги интересува

"Дали е законно, или не е много голям теоретичен спор, може да се надговоряме на кръгла маса", включи се в дискусията и Бранимир Балачев от ГЕРБ. Той смята, че без Пленум няма как да се разпределя бюджетът на съдебната власт, който е над 1 млрд. лв. "Фактическо разпределение на бюджета трябва да се случи, всичко останало трябва да е на заден план", обобщи той. Дишева му отговори, че това е незначителен аргумент и може да се направят промени в закона за бюджета. Той репликира, че това няма как да стане. "Нуждата ни принуждава да приемем предложението. И аз ще гласувам за", обобщи той.

Явно така смятаха и повечето му колеги от сглобката, тъй като с 11 гласа "За" и 7 "против" правната комисия "пусна" за второ четене към пленарната зала поправката на поправката на Конституцията. Само Бойко Рашков, който често не е съгласен с колегите си от ПП-ДБ, гласува "въздържал се".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика