Известни от години паравоенни с крайни послания, тренирани и от руснаци, пак проведоха учение

44038
Известни от години паравоенни с крайни послания, тренирани и от руснаци, пак проведоха учение
Снимка: БНО Шипка

"Предупреждение към всички бандеро фашисти, наркомани и сатанисти, извършващи провокации и престъпления в нашата родна страна". Така започва анонсът към дълго видео, публикувано във Фейсбук профила на Владимир Русев. Самото видео представлява напоителна "лекция", водена от възрастен човек с мустаци, облечен в униформа и надпис "Владимир Русев".

Изглежда като поредната Фейсбук глупост. Но определено заслужава повече внимание. Защото говорещият всъщност е старшината от запаса Дончо Русев. Той е лицето на паравоенните формирования БНО (Българско народно опълчение) Шипка и Воински съюз "Васил Левски". За тях се знае от години – още от времето, когато "модерната заплаха" за родината бяха бежанците от Сирия.

Сега организациите на Русев пак са активни. Само преди 2 дни публикуваха видео във Фейсбук със заглавие "Полево тактическо занятие Гранитен рубеж 2022" (видеото е надлежно свалено от Actualno.com в случай, че изчезне от Фейсбук). Според посоченото във видеото, въпросното занятие се е провело още в първото десетдневние на април, във Върбишкия проход. Ако се прегледа фейсбук профила на Дончо (Владимир) Русев се вижда, че такива "учения" на същото място е имало и преди. Кадрите от сегашното събитие са показателни – има оръжия (неясно с какъв законен статут), демонстрация с главно действащо лице Русев, който показва как се "превзема" и подсигурява сграда.

На 17 юни, 2019 година Actualno.com публикува авторски материал на Руслан Трад за БНО Шипка и подробности за организацията – включително за посещението на руски военен инструктор от ГРУ на име Игор Зорин, който участва като "учител" в "занятие" на БНО (Actualno.com има в архив видеокадри): Кой иска противоконституционна организация да провежда военни учения в България? Публикацията беше базирана на голямо разследване на Bellingcat, в което има множество снимки.

Всъщност, в аспекта с бежанците даже има интересна ирония – на 18 юли, 2016 година в българската версия на Deutsche Welle излиза материал, посветен на въпросните "патриотични" групировки и в него се говори как те са правили акции в защита на Петър Низамов (Перата). Но половин година по-късно, в сайта на Низамов, който има юридическо образование, излиза материал, посветен на Дончо Русев – с припомняне на старо журналистическо разследване как Русев е замесен в присвояване на дарения преди доста години и с въпрос дали не прави същото и като лице на БНО Шипка и "Васил Левски". А още в края на юни, 2016 година журналистът Стефан Ташев публикува във Frognews подробен разказ за Русев и военно-милиционерското му минало още от зората на демокрацията.

Т.нар. платформа на двата съюза е крайно показателна – с предупреждение за "правото на бунт срещу нелегитимното правителство" още когато говорехме за времето на управленията на Бойко Борисов. Годините си минават, въпросите без институционални отговори си остават – какво правят толкова години нашите служби и правоохранителни органи, както и дали изобщо някой си е дал труд да установи противоречи ли на Конституцията ни съществуването на паравоенни групи, които провеждат обучения с оръжия, включително са обучавани от хора с дългогодишен стаж в руското разузнаване и за които има достатъчно данни за връзки с чужди крайни организации?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика