Янев заговори за още една гаранция за честност на изборите – граждански проверки (ВИДЕО)

3301
Янев заговори за още една гаранция за честност на изборите – граждански проверки (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Истината е проста. Истината е, че българските граждани могат да бъдат спокойни, че служебният кабинет и ЦИК са предприели всички необходими мерки, за да има честен и сигурен вот, който реално отразява желанията и предпочитанията на българските граждани. Това заяви служебният премиер Стефан Янев.

По думите му, няма практическа възможност друг тип машини и флашки да бъдат използвани за вота – извън сертифицираните и одобрени от ЦИК. Янев заяви, че има готовност да бъдат публично обявени серийните номера на машините и флашките по секции, за да може всеки гласоподавател да направи сам проверка. Той попита и следното – след като през лятото имахме машинен вот без проблеми, защо сега мислим, че ще има проблем? И уточни, че определени партийни формации говорят много срещу машинното гласуване не от днес и по този начин рушат доверието в изборната система. "Резултатите до момента показват, че машинният вот е един добър инструмент, най-малкото като честност и прозрачност", каза Янев.

Още: Не е записано в договор колко машини за гласуване ще се ползват за ремонт на счупили се

Относно въпроса с купуването на гласове, Янев защити служебния вътрешен министър Бойко Рашков, като посочи, че може би говоренето му е много строго, но в крайна сметка целта е да няма манипулация на изборите.

Стефан Янев каза и, че ще гласува в неделя (14 ноември) и изрази надежда след парламентарните избори да има достатъчно стабилен парламент, за да бъде излъчено стабилно редовно правителство.

Камелия Нейкова: ЦИК не е възлагала доставка на допълнителни машини

Политиката извън изборите

Служебният премиер отговори на въпрос и за държавния бюджет за 2022 година. По думите му, след изборите служебният кабинет ще внесе проект за бюджет в парламента. Ще бъде достатъчно консервативно, но и с достатъчно възможности партиите в следващия парламент да могат да определят приоритети за харчене на парите на данъкоплатците и балансите, обеща Янев. Още: Липсващият бюджет за 2022 година

Специално за бюджета на АПИ, служебният премиер повтори обясненията на служебното регионално министерство досега - почва се с планиран бюджет по Закона за държавния бюджет, после в края на годината с постановления на Министерския съвет се раздават пари от излишъци. Янев каза и очевидното - тегленето на държавен дълг напоследък не е нов дълг, а е предвиден в голямата тригодишна бюджетна рамка - ПОДРОБНОСТИ ТУК!

По отношение на задължителното тестване за коронавирус за връщане в училище, Янев го видя като абсолютна необходимост и посочи, че до края на деня ще има достатъчно тестове да се покрие цялата страна за учениците от I до IV клас, а до понеделник-вторник (15-16 октомври) - достатъчно тестове за връщане на учениците от V до VIII клас. Служебният премиер каза и, че в понеделник ще се учи в училищата, където не е имало изборни секции и има готовност за тестване - за I - IV клас.

Относно локдауна и дали не беше по-добре да влезем в такъв, Янев не се съгласи. Според него, това ще е огромен икономически удар, съчетан и със сериозен здравен удар. Той изтъкна как намаляват заразените, но без да отваря дума за огромната смъртност.

За финал Янев сподели, че няма конкретни планове за бъдеще в политиката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Калоян Методиев: Радев и Борисов се договориха за контролирана игра на управляващ и опозиция

"Врачуване" и нумерология: Как партиите разчетоха номерата си за изборите на 9 юни?

"Зелено движение" и ПП-ДБ отново заедно, но по места

Ето кои са номерата на партиите и коалициите за изборите на 9 юни (ВИДЕО)

Изплащат със седмица по-рано украинската помощ на земеделците

От юни се възобновяват полетите София - Баку

"Ню Йорк таймс": Риск от авторитаризъм в България след още избори? (СНИМКИ)

Европейските "зелени" са готови да се борят за по-силна Европа и равенство между всички страни

Политолог прогнозира пренареждане в редиците на ГЕРБ след вота

Коя е партията с най-стабилен електорат?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика