Жената на острие на БСП е уволнявана за конфликт на интереси

11488
Жената на острие на БСП е уволнявана за конфликт на интереси
Снимка: БГНЕС

Съпругата на зам.-председателят на Народното събрание от БСП Валери Жаблянов е уволнявана от Дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" заради конфликт на интереси. Това съобщи сайтът "Бивол", припомняйки история от 2009 година.

Тогава, при управлението на ГЕРБ, министър Трайчо Трайков уволнява шестима от дирекцията, която отговаря за изпълнението на Оперативна програма "Конкурентоспособност". Сред уволнените е и шефката на дирекцията Ивет Жаблянова - съпруга на Жаблянов. Посочената от министъра причина е "конфликт на интереси".

"Габровогейт": Кметът обяви, че ще съди БСП за лъжите

Кметът на Габрово Таня Христова обяви, че обмисля да заведе дело срещу хората, отправили обвинения за назначенията на кадри в Община Га...

"Те ще бъдат отстранени от работа, като наказанието, което се предвижда за извършеното от тях, е до 3 години лишаване от свобода", казва тогава Трайчо Трайков.

През 2009 година става ясно още, че при назначаването на Жаблянова се е коментирало, че тя заема ръководния пост по политически причини. Съпругът ѝ, политологът Валери Жаблянов, тогава е член на БСП и при управлението на Тройната коалиция е бил съветник на бившия премиер Сергей Станишев.

До лишаване от свобода за Жаблянова и нейните подчинени обаче така и не се стига. Вместо това след няколко години в семейството се появяват отчетливи признаци за нарастващо благосъстояние, след като започва да строи вила.

Не е известно с какво се е занимавала Ивет Жаблянова, след като отива на трудовата борса. В Търговския регистър няма следа от нейни фирми с успешен бизнес. Единствената фирма с нейно участие е заличена през 2008 г.

ГЕРБ за Габрово: БСП "претопля стара манджа", за тези лъжи ги осъдиха

Това, което БСП изнесоха за Габрово, е бих казал жаргонно „претопляне на стара манджа“. На предните местни избори се извади...

В декларацията на депутата от 2013 г. няма информация за строящата се сграда, но през 2014 г. Жаблянов обявява "осъществено право на строеж" за общо 360 000 лв. за него и съпругата му. Като произход на средствата е посочено, че те идват от "заем и спестявания".

От такъв заем обаче няма и следа в обявените от Жаблянов декларации пред Сметната палата. Декларираният ипотечен заем от ДСК за 67 000 лв. е за закупуване на съвсем друг имот – апартамент в кооперация, която се намира в кв. "Крива река", показа справка в Имотния регистър.

В декларацията му пред Сметната палата за 2016 г. той е посочил, че е има право на съобственост над два апартамента и гараж в София, както и на къща в с. Буново. Интересното е, че всички имоти са собственост на жена му, като само единият от апартаментите не е наследствен. Посочената цена при закупуване е 130 хил. лв.

През миналата година Жаблянов декларира и 57 600 лв. ипотечен кредит към банка ДСК, както и автомобил "Волво В40", който е на лизинг, а цената му е 16 580 лв. В декларацията му личи и още един автомобил на лизинг - "Форд Фиеста", чиято цена е 7800 лв.

Лидерът на БСП в Силистра бил заплашван от ГЕРБ заради разкрития за роднински схеми

Заради разкрита схема в Силистра общински съветник от ГЕРБ се е обадил на лидера на БСП в общината с думите: „До два месеца ще те...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика