Йовчев: Има установени нарушения за СРС, но не "на сметката" на Цветан Цветанов

43333
Йовчев: Има установени нарушения за СРС, но не "на сметката" на Цветан Цветанов

Въпреки че днес парламентът не се събра отново поради липса на кворум, вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев даде данни относно проверката с незаконните подслушвания, извършени по времето на управлението на ГЕРБ.

Според Йовчев проверката за подслушванията по време на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов е установила тежки дисциплинарни нарушения. Те били извършени от служители на СДОТО, които вече не са в МВР. Пред журналисти в Народното събрание Йовчев гарантира, че вече няма да има тефтерчета и незаконно подслушване. Той съобщи, че е съставена програма от мерки в тази посока, които ще бъдат изпълнени изцяло до декември, предаде БНТ.

Вицепремиерът Цветлин Йовчев трябваше да отговаря по време на парламентарния контрол на Десислав Чуколов от "Атака" на въпрос, формулиран така: "Относно неправомерното използване и съхранение на СРС и подслушване на граждани от МВР по времето на министър Цветан Цветанов". Поради проваленото заседание вместо в залата, обаче, Йовчев отговори в кулоарите на репортерите. Каза, че проверките, разпоредени от служебния министър Петя Първанова, са установили тежки дисциплинарни нарушения на служители на СДОТО.

"В резултат на тези проверки, които са установили тежки дисциплинарни нарушения, не за г-н Цветанов, а за служители от СДОТО, наложени са наказания, предоставени са материалите в прокуратурата, образувано е досъдебно производство, така че това е. Министър Петя Първанова няма как да установява дисциплинарни нарушения на предшественика си", коментира министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

Вицепремиерът Йовчев допълни, че не е говорил със служителите на СДОТО, направили нарушенията със СРС-ата, и не ги е търсил. Припомни думите на главния прокурор, че за да има резултат по тази тема е необходимо да мине време, тъй като обемът информация, която са открили, е много голям. Вътрешният министър коментира и думите на бившия премиер Бойко Борисов, че в момента имало тотална контрабанда.

"Ами ако се вихри сега контрабанда страхотна и има такива оценки някой, то нали разбирате, че тази контрабанда не може да се завихри за 3 месеца", заяви Йовчев.

Вторият въпрос, на който трябваше да отговори Цветлин Йовчев, беше за евентуални заплахи за живота на бившия вицепремиер Цветан Цветанов. Каза, че са постъпили такива сигнали, но на базата на данните не смята, че има сериозни заплахи за живота на бившия вътрешен министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика