Журналист извади договор: Лобисти в САЩ градят розов имидж на Пеевски пред американското правителство

12920
Журналист извади договор: Лобисти в САЩ градят розов имидж на Пеевски пред американското правителство
Снимка: БГНЕС

Медиен магнат и депутат, който има тесни връзки с българското правителство, получава помощ от знакова лобистка компания на фона на нарастващото внимание на САЩ към ендемичната корупция в България, пише изданието Foreign Lobby.

Българската адвокатска кантора Aviora Consult, която е на считания за адвокат на Пеевски Александър Ангелов (той беше част от управлението на ФК Левски), е наела BGR Group, за да помогне на своя клиент Делян Пеевски при "проблеми в САЩ", съгласно нов договор от 9 декември, 2020 година. Споразумението е за 30 000 долара на месец и е със срок половин година.

Глас от ДПС с уклончив отговор за връзки между Борисов и Пеевски

ДПС не коментира изказвания. Дали сме оценка на президента и на правителството. Трябва да има отговорно институционално говорене. Так...

BGR ще предостави "стратегически насоки и съвети по отношение на правителствените въпроси и връзките с обществеността в САЩ". Това може да включва "контакт с правителствени служители на САЩ, неправителствени организации, членове на медиите и други лица".

В договора се казва, че екипът на BGR ще се състои от двама души. За връзките с държавата ще отговаря управляващият директор Том Лок, бивш служител на ФБР, който се занимава с контактите с правоприлагащите органи и Министерството на финансите на САЩ, което контролира налагането на санкциите.

За надзора на връзките с обществеността отговаря президентът на PR отдела на BGR Джефри Бирнбаум, бивш репортер на Wall Street Journal и колумнист на Washington Post. Бирнбаум, който в момента е единственото написано име в договора от страна на BGR, не отговори на искане за коментар.

Пеевски, член на Движението за права и свобода (ДПС), известен с подигравателното прозвище Шиши поради фигурата и килограмите си, е обект на ожесточена критика от антикорупционни групи и български протестиращи. Изправен пред най-големите демонстрации от години, премиерът Бойко Борисов това лято освободи четирима министри на фона на обвиненията, че Пеевски и други олигарси дърпат конците зад кулисите.

Преди това BGR представляваше интересите на Пеевски от септември 2017 г. до 31 декември 2019 г. По това време банкерът Цветан Василев стартира собствена лобистка кампания в САЩ в опит да извоюва налагане на санкции по Закона на Магнитски за български държавни служители Василев заяви, че обвиненията на правителството, че той и неговите сътрудници са присвоили над 1,5 млрд. долара от Корпоративна търговска банка на България (Corpbank), са заговор, воден от Пеевски и главния по онова време прокурор Сотир Цацаров.

Разследващи журналисти разказват за нова връзка към Пеевски по сагата "Осемте джуджета"

"Успях да си върна едно от предприятията в Дупница с много усилия и помощ. Полицията съдействаше активно на „Делта гард” и ...

Неговият лобистки опит, воден от от консултантската фирма във Вашингтон Jefferson Waterman International (JWI), приключи миналата година, като правителството на САЩ към днешна дата отказа да наложи санкции на Магнитски на Пеевски в качеството му на депутат и на Цацаров в качеството му на главен прокурор на България.

BGR отчита плащания за малко над 900 000 долара в перо такси и данъци от Aviora Consult между 2017 и 2019 г., съгласно данни от лобистките регистри. По това време Бирнбаум също е част от платежните отношения, заедно с главния директор на BGR Марк Тавларидес. Документите показват, че те са взаимодействали с многобройни служители на камарата и Сената, както и с Родерик Мур, бивш заместник-ръководител на мисията в България, който тогава е бил специален съветник на Държавния департамент за борба с корупцията, както и с отговарящата за България в Държавния департамент Коко Дауни.

Сега Пеевски пак е обвиняван, че направлява държавни действия, насочени към частния бизнес.

Няколко български собственици на бизнес, включително братята Атанас и Пламен Бобокови, които стоят зад компанията за моторни масла Prista Oil и Рени Стайкова, съпругата на Миню Стайков, наскоро наеха бившия служител на Държавния департамент Маршал Харис и неговата Alexandria Group International, за да лобират пред американската администрация за това, което Харис нарича "държавно престъпно присвояване на бизнес" в България.

Българската прокуратура обвинява Бобокови в незаконен внос и износ на токсични отпадъци. Миню Стайков от своя страна е обвинен в източване на около 10 милиона долара помощ по Програмата за развитие на селските райони, финансирана със средства от Европейския съюз

Бивш шеф в СДВР: Пеевски управлява ДАНС

Министерството на вътрешните работи се намира в нормативен, структурно-функционален и управленски хаос. Държавна агенция "Национална си...

Авторът

Материалът е написан от Джулиан Пеке (Julian Pecquet), който е познат като автор в The Hill и Al-Monitor. Именно Пеке е основател и редактор на Foreign Lobby Report, американски новинарски сайт, който предлага изчерпателно отразяване на операции с чуждестранно влияние във Вашингтон и извън него. По време на периода си в Al-Monitor, той печели две национални журналистически награди за отразяване на лобизма в Близкия изток. Според информация на Politico, Пеке е бил и репортер в Конгреса в началото на кариерата си.

Превод: Тодор Беленски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика