Прокуратурата счита, че Миню Стайков е действал незаконно и с еврофондове

8340
Прокуратурата счита, че Миню Стайков е действал незаконно и с еврофондове
Снимка: БГНЕС

Фирмите на обвинените за злоупотреба с еврофондове са свързани с бизнес империята "Карнобат". Става въпрос за сума от 18,5 млн. лева. Това каза на брифинг заместник главният прокурор Иван Гешев във връзка с вчерашната акция с претърсване на имоти на собственика на "Винпром Карнобат" Миню Стайков, предаде Агенция "Фокус".

"Фирмите, които са кандидатствали по двете програми - касаещи развитие на селските райони (ПРСР) и конверсия на лозята (бел. ред. - по Програмата за селските райони са поискани и одобрени 11,5 млн. лева от ДФ "Земеделие", а по другата са поискани над 7 млн. лева, но са одобрени 5 млн. лева), формално не са били свързани с реалните собственици. Но всичките собственици на тези търговски дружества са роднини, служители, деца на служители, свързани с бизнес империята "Карнобат", така да я наречем. Реалните пълномощници – т.е. хора, които могат да извършват реални действия, са роднини на собствениците на тази бизнес империя или приближени лица", обясни Гешев.

Миню Стайков поиска отвод на прокурор, прокуратурата не се съгласи

Прокуратурата отхвърли исканията за отвод на прокурор, подадени от Миню Стайков, съобщиха от държавното обвинение. Става въпрос за набл...

Ръководителят на Специализираната прокуратура уточни, че наблюдаващите прокурори ще преценят какви мерки за неотклонение ще бъдат взети по отношение на осемте обвиняеми. "В голямата си част това са лицата, които са собственици на търговските дружества, кандидатствали по тези проекти", заяви той и посочи, че става дума за кандидатстване в периода 2015 – 2018 г.

Гешев уточни, че 5 души са в ареста за 72 часа, а се разследват общо 8 души. "Шестият е Миню Стайков. Другите двама в момента са извън страната. Доколкото ми е известно, едното лице е дама, която има определени полицейски проблеми и се намира в Турция. Другият се намира в страна от ЕС. Ще предприемем всички възможни процедури да бъдат призовани. Както виждате, прибираме обвиняеми от целия свят, имаме пълно съдействие от нашите европейски партньори. Нямам съмнение, че това щеше да се случи и с Цветан Василев, ако се намираше в страна от ЕС", заяви той.

Гешев посочи, че обект на тези дела са и служителите в ДФ "Земеделие", участвали в тези процедури. "Дали са съдействали, дали е имало "чадър" е обект на проверка и в случай на събиране на доказателства, ще бъдат привлечени съответните длъжностни лица от ДФ "Земеделие", каза още зам. главният прокурор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Подхвърлила на полицаите две по 20лв.: Задържаха украинка в Слънчев бряг

Обвинените в контрабанда посещавали Рашков в МВР, Коцев скрил за часовника си

Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста

Повдигнаха още едно обвинение на Петя Банкова

Разбиха тото пункт в Благоевград

Мъж се е барикадирал в жилището си в кв. "Гео Милев" в София

23-годишен преби свой съсед във Велинград

Без да каже и дума: Живко Коцев влезе на разпит в КПКОНПИ

Пиян полицай направи катастрофа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com