Журналист: По-дълго управление на Радев означава катастрофален провал за политическата класа

5948
Журналист: По-дълго управление на Радев означава катастрофален провал за политическата класа
Снимка: БГНЕС

Румен Радев определено играе много добре ролята на човек, който с неудобство поема функциите на глава на изпълнителната власт. Ако се случи управлението му да бъде по-продължително, това ще е катастрофален провал на българската политическа класа, не на президента. Това мнение изрази в интервю за БНР Людмил Илиев, журналист и политически анализатор на вестник "Сега".

"Страната е в много тежка нестабилност и тази тежка нестабилност се оказва в интерес на повечето от големите политически играчи в парламента. В един момент излиза, че предсрочните избори са по-изгодни за всички големи политически партии, като се започне от ПП, ГЕРБ, ДПС, "Възраждане". Може би единствено ДБ и БСП нямат интерес от това, тъй като техните резултати ще паднат, ако следват същата тенденция от миналата година", смята той.

Василев върна на президента неизпълнения мандат на "Продължаваме промяната" (ВИДЕО)

В 17.00 часа кандидатът за министър-председател от "Продължаване промяната" Асен Василев влезе в сградата на "Дондуков" 2, за да върна ...

„В хода на политическото развитие миналата година установихме, че може да се окаже, че държавно-политическото ни устройство крие рискове от това центърът на властта да се премести в президентската институция, при това според Конституцията“, отбеляза Илиев.

"Не ставаше въпрос за извънредна експанзия на властта от страна на президента, нещо, което става екстралегално, извън закона, извън Конституцията. Той просто направи това, което му дава Конституцията като правомощия. Политическата ситуация му позволи да съсредоточи в себе си цялата власт в страната. Тук говорим по-скоро за недостатък на нашето конституционно устройство, който досега е останал скрит за нас".

"Проблемът е в слабостта на политическите партии. Това, което позволява тази квази президентска република, е именно неспособността на политическите партии да организират силно парламентарно управление, което да излъчи силно редовно правителство. Когато тях ги няма, тогава Конституцията повелява, че президентът трябва да управлява. Неизбежно стигаме до този момент", изтъкна журналистът.

Илиев посочи, че има податки, че трябва да се търси нормализация на отношенията с Русия, но все още не знаем какво конкретно означава това. Той обаче определи като невероятно възстановяване на руското дипломатическо присъствие у нас в доскорошния му вид.

Той анализира и хипотезата да влезем в спирала от предсрочни избори, като не очаква радикална промяна в геополитическата ориентация на страната.

Румен Радев: Изгонването на руските дипломати увеличава риска за енергетиката, икономиката и гражданите ни

"Всеки, който работи срещу интересите на България, трябва да носи своите последствия, но трябва да става в съответствие с установените ...

"Но определено смекчаване на позицията по отношение на Русия има шанс да се случи"

Топката вече е прехвърлена в Северна Македония, освен ако не се окаже истина това да има допълнителна редакция на френското предложение, с която българският парламент не е запознат, подчерта Илиев.

Людмил Илиев вижда края на сближаването между Румен Радев и ГЕРБ в агресивната им позиция спрямо правителството на Кирил Петков.

"Неговият край ще дойде съвсем скоро, когато Румен Радев вече ще стане глава на изпълнителната власт, а ГЕРБ-СДС ще остане опозиция. Не ми се струва реалистично да говорим, че е възможно по някакъв начин те да действат заедно. Това ще е огромен репутационен удар за президента, а той определено не е неумел в политиката човек".

ОЩЕ: Председателят на НС каза с кого са склонни да се коалират и какви компромиси няма да правят

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика