Кабинетът Орешарски отърва кожата за пети път

36912
Снимки: БГНЕС

Със 114 гласа „за” и 109 „против” кабинетът Орешарски успя да се спаси и от петия вот на недоверие. Всички присъстващи на гласуването от БСП и ДПС гласуваха против правителството да си отиде, докато всички от ГЕРБ и "Атака" бяха "за" то да подаде оставка. Независими депутати също гласуваха против правителство.

Точната сметка по групи е следната - 85 депутати от ГЕРБ, 22-ма от "Атака" и двама независими народни представители поискаха оставката на правителството. За сравнение ГЕРБ има група от 93-ма депутати, а Бойко Борисов е на посещение в САЩ от началото на седмицата.

Сидеров заговори за ядрено оръжие, обеща "Атака" да се регистрира

Имам чувството от изявленията на „видни представители” на ГЕРБ, че те не желаят вот на недоверие. Ние сме тук, ще подкрепим...

Веднага след вота парламентарната група на ГЕРБ си излезе. Лидерът на БСП Сергей Станишев пък каза, че е гласувал против, защото ГЕРБ нямали моралното право да говорят точно за финанси. Същата теза застъпи и премиерът Пламен Орешарски, който посочи, че "опозицията имали интересният подход да правят вотове на недоверие по най-стабилните политики". И засипа с цифри пленарната зала - колко е фискалният резерв сега и колко е бил преди. Орешарски не пропусна да натърти, че "се коментират секторни политики и реформи сега, все едно преди са се правили реформи". Той посочи, че при повечето от обсъжданите реформи вината "е на всички нас, които сме тук за последните 10 години и за тези, които вече не са тук".

Развитието на вота

При влизането на правителството на Орешарски и на самия премиер ГЕРБ, по традиция, избухнаха с викове „Оставка”. Самият Орешарски прие възгласите с типичната си ехидна усмивка.

Междувременно със 123 гласа „за” от 131 гласували депутатите се съгласиха цялото днешно заседание на парламента да се предава по БНТ и БНР.

ГЕРБ отново няма да влязат в зала?

ГЕРБ вероятно отново няма да влязат в зала и вотът на недоверие, внесен от партията на Бойко Борисов, може да бъде отложен именно зара...

Последва декларация от ГЕРБ, прочетена от Цвета Караянчева. По време на дългото четиво, засягащо корупцията, задкулисието, купуването на гласове и кризата, председателят на Народното събрание Михаил Миков иронично се включи, съветвайки Караянчева „само да не говори за финансовата криза”. Депутатът от ГЕРБ завърши с апломб, посочвайки като венец на провала на „новата Тройна коалиция” проектът „Южен поток” и наказателната процедура от ЕК, както и спрените пари по оперативните програми (ОП „Регионално развитие” и ОП „Околна среда”). Не беше забравен и изборът на състава на Сметната плата, който да трябвало за следващите седем години да осигури комфорт на БСП и ДПС.

Тотално в разрез с очакванията да се гласува, депутатът от Коалция за България и член на БЗНС Спас Панчев, който беше автор на идеята да се връща тютнопушенето в заведенията, направи истински помен на управлението на Александър Стамболийски заради годишнината от събитията след Деветоюнския преврат. Речта му продължи 15 минути, макар че на мнозина със сигурност се сториха пет до десет пъти повече. В края на обръщението Панчев призова всички политически партии да си спомнят що е то демокрация.

Дойде ред и на Волен Сидеров да коментира. Той нарече Караянчева „комсомолска активистка”. Сидеров заговори как националистите не управлявали, а работели за по-добри неща за българския народ. Според него „Атака” е искала да прокара законопроект за по-високи доходи на българските граждани – прословутите 1000 лева минимална заплата и 500 лева минимална пенсия. И попита – каква е разликата между Станишев, Борисов и Орешарски, които все слушали САЩ? Днес пред България стои избор дали да остане под колониално робство или да „счупи оковите”. Ако има достойнство, Орешарски да каже какво му е казал Маккейн, „за да клекне така”. Смятам, че идва поредният колониален чиновник, който ще даде на САЩ добив на шистов газ от Златна Добруджа. БСП да не си прави илюзии, че ще управлява с „България без цензура”. Къде е лидерът на ГЕРБ, а, сладкопойни чучулиги – нали имате вот на недоверие, защо го няма? Делите баницата само, разпени се здраво Сидеров. И изложи любимата си теза, как САЩ и Израел ни управляват, а сегашното правителство, осен че не направило нищо за доходите, не спряло и ислямизацията. Не се гаси туй, що не гасне, завърши националистът.

 

Вариант: Орешарски подава оставка във вторник

В телефонни разговори премиерът Пламен Орешарски е заявил, че има готовност да подаде оставка във вторник. Това ще се случи след заседа...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика