Кабинетът ще разгледа договора с Македония през следващата седмица

2171
Кабинетът ще разгледа договора с Македония през следващата седмица
Снимка: БГНЕС

Следващата седмица на Министерски съвет ще бъде разгледан Договорът за добросъседство с Македония. Това стана ясно от думите на вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред журналисти.

Захариева заяви, че прогнозите ѝ са, че договорът ще бъде подписан и добави, че вижда желание от страна на македонския премиер Зоран Заев за това. "Тяхна работа е да се опитат да убедят всички политически партии, че това е добро за тях", коментира министърът на външните работи. По думите ѝ важни са посланията след договора.

Опозицията в Скопие иска разграничаване на общата история с България

Председателят на парламентарната Комисия по външните работи в македонския парламент Антонио Милошоски заяви, че депутатите от неговата ...

"Искам да подчертая още една причина, поради която договорът е важен. Той лежи на основата на декларацията, но в нея няма механизъм за наблюдение дали се изпълнява тя", каза още Захариева, цитирана от БГНЕС.

По думите ѝ в договора има такъв механизъм и всяка година изпълнението на документа ще се наблюдава от министрите на външните работи на двете страни. Захариева уточни, че санкции пза неспазването на такъв тип договор няма, но има процедури, които са изключително недобри за репутацията на държавата, която не изпълнява договореностите си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика