Кадиев: В бюджета се намаляват капиталовите разходи, от това страда цялото общество

2169
Кадиев: В бюджета се намаляват капиталовите разходи, от това страда цялото общество
Снимка: БГНЕС

Разликата в цифрите в първия и втория отчет за печалбата на БЕХ вероятно идва от отписани очаквани вземания. Това може да е резултат от съвет от одиторите, които са видели първия отчет и са наясно, че очакваните вземания няма да бъдат получени и затова са посъветвали да не се вписват в отчета. Това мнение изрази в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS бившият зам.-финансов министър и бивш депутат Георги Кадиев.

Мнението му е след изявление, направено по-рано през деня от премиера Николай Денков за вземанията на дивидентите от държавните предприятия и проверката в Българския енергиен холдинг, която да установи защо има промяна в първия и втория отчет на БЕХ.

И НАП проверява дали БЕХ крие дивидент чрез трикове

Националната агенция за приходите също е започнала проверка в Българския енергиен холдинг (БЕХ), както вече постъпи Агенцията за държав...

Денков: Крайният вариант на бюджета зависи от проверките на отчетите на БЕХ

Според Кадиев, ако държавата настоява да вземе в бюджета по-високата печалба на БЕХ, холдингът ще даде парите от други пера, предвидени за капиталови или инвестиционни разходи. „Отчетът на БЕХ няма да бъде истински. Те ще вземат печалби, които са на хартия”, обясни финансистът.

Ситуацията във ВиК Холдинг, в „Топлофикация-София” е същата, каза Кадиев. „Топлофикация” води някакви приходи от хора, които не са си плащали сметката от 5-6 години. Като не са я платили, те няма да я платят и сега, смята той. Според него тези очаквани вземания няма да постъпят в дружествата, но те плащат върху тях данък печалба.  

За Проектобюджет 2023 г. Кадиев смята че приходната част е близка до реалността. „Вдига приходите от ДДС с 620 млн. лева, аз бих ги вдигнал малко повече, вдига акцизите със 100 млн. лева. В разходната част има много тежки нарушения – едното от тях е намаляване на капиталовите разходи, което означава, че държавата няма да направи определени инвестиции, от което страда цялото общество”, обясни Кадиев. Той даде пример с тунела под Шипка, Подбалканския път, при прохода Петрохан.

Крие ли БЕХ 1 млрд. лв. печалби със счетоводни хватки?

Министърът на финансите Асен Василев е поискал от Агенция държавна финансова инспекция да влезе във всички държавни дружества, които на...

„За да стигнем тези 3%, ние започваме да режем неща, които са важни за хората. Има си цена това намаляване на разходите и тя е тежка”, каза Кадиев. По думите му не сме готови да влезем в еврозоната. „В първите години хората ще бъдат не по-добре, дори по-зле. Полша, Унгария и Чехия не искат да влязат в еврозоната, защото това има цена. Българските доходи са 52% от средноевропейските, а цените са 55-58%” , каза той. Според него планираният 3% бюджетен дефицит е прекалено силно свиване. Другата цена е 10% увеличение на заплатите на държавните служители, но само на тези, чийто доходи не са вдигани предишната година. „А за другите? Инфлацията върви и за тях”, изтъкна Георги Кадиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Депутатите заседават извънредно

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика