Каквото за Божков, Пеевски, Манолев и компания – такова и за "Локхийд Мартин", настоява Румен Петков

5570
Каквото за Божков, Пеевски, Манолев и компания – такова и за "Локхийд Мартин", настоява Румен Петков
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Лидерът на АБВ Румен Петков отправи предупреждение към служебния премиер г-н Янев, че трябва незабавно да се преустановят всякакви контакти с "Локхийд Мартин", Министерството на отбраната на САЩ и американските ВВС, заради участието на включения в санкционния списък по Закона "Магнистски" бивш зам.-министър на икономиката Александър Манолев в преговорния процес за доставките на самолети F-16.

Политико-военната група за провеждане на консултации с цел подобряване на изпратените предложения по актуализиран проект включва г-н Александър Манолев, подчерта Петков. "Тук не говорим за свързани лица. Говорим директно за човек, упоменат в позицията на МФ на САЩ и участието му в преговорния процес с Локхийд Мартин предполагат ние незабавно да преустановим отношения с тази компания", посочи лидерът на АБВ. 

Той е категоричен: "Ако това не бъде направено от българското правителство, ще покажем двойни стандарти. Каквото за Божков, Пеевски, Манолев и компания – такова и за Локхийд Мартин. Те са били в пряк контакт с човек от списъка Магнитски".

Нека правителството на САЩ да наложи незабавни мерки над Локхийд Мартин, незабавни мерки върху ВВС на САЩ и правителството на САЩ, иначе би било много грозно, добави Петков. Той отбеляза, че след като те са предприели тези мерки, за нас критерий за почтеността, демократичността и последователността по налагане на санкции по Закона Магнитски от страна на институциите на САЩ, ще бъдат действията, произтичащи от списъка, който те са оповестили.

Петков припомни, че в позицията на американците се казва, че в официалното си качество на зам.-министър на икономиката е участвал в корупционни дейности, които са подкопавали върховенството на закона и доверието на българското общество в техните демократични държавни институции и обществени процеси. Това го казва финансовото министерство на САЩ, подчерта Петков и попита: "Ами ако това е корупционна сделка - с F16".

Румен Петков настоява  за последователност: "Очакваме от нашите партньори да наложат всички произтичащи от закона Магнитски действия върху Локхийд Мартин и съответните други ангажирани институции".

Лидерът на АБВ припомни, че още през септември миналата година е алармирал че САЩ няма да изпълнят договора за доставката на самолетите F16 . Времевата рамка за реализацията на първия етап е 2 самолета, не по-късно от 24 месеца от влизането в сила на договора, а дата на влизането в сила на договора е 11 юли 2019 г. "Твърдя, че на 11 юли, на 11 август, на 11 септември ние самолети няма да имаме и големият въпрос е какви са неустойките по договора и как ще защитим националния си интерес, ако САЩ не изпълнят договора", отбеляза Петков.

Ген. Йохан Петков също изрази съмнения по отношение на сделката за F16. "Не съм чул че такива самолети са участвали и са с добър ефект в евентуални срещи с безпилотни летателни апарати", отбеляза той.

Лидерът на АБВ Румен Петков съобщи още, че има основания да счита, че САЩ вече са ни предупредили писмено, че няма да си изпълнят договора. "Тук е много важно да знаем правителството какви мерки са взели, за да санкционират контрагента. Ако има неизпълнение, трябва да има и съответните санкции", подчерта Петков.

Той е категоричен, че ако не дойдат самолетите навреме, прокуратурата трябва незабавно да вземе мерки за българските участници в преговорния процес и тези, които са подписвали неизпълнения договор. "Това означава арести, отстраняване от длъжност за посегателство срещу националната сигурност на България", подчерта лидерът на АБВ.

Народното събрание има решение с което казва, че може да се отклонява проектът от задължителните изисквания. В актуализирания проект за инвестиционен разход на Министерство на отбраната, освен задължителни изисквания има основни параметри и от тях никой не допуска отклоняване, припомни още Петков. "Там много ясно е записано – самолети в три последователни години с първа доставка 2 самолета, не по-късно от 24 месеца от датата на влизане в сила на договора; втори етап – за евентуални втори 8 самолета F16 – след приключване на доставките по първия етап, т.е. да са доставени, да е обучен леталния състав, да са доставени резервните части и бойното оборудване", подчерта той.

Лидерът на АБВ настоя министърът на отбраната да отговори има ли натиск от САЩ незабавно да се пристъпи към договаряне на вторите 8 самолета и предупреди, че това ще е в грубо нарушение на акта на военното министерство.

Според него страната е много далеч и от постигане на първоначална оперативна готовност за изпълнение на задачите по "Еър полисинг" в края на третата година от датата на влизане на договора в сила. "Продължавам да твърдя, че август, септември, октомври ние няма да имаме самолети. Продължавам да настоявам за отговор след като в оперативния план пише, че към втория етап се отива след приключване на доставките по първия, водят ли се разговори в момента за подписване на договор за втория", заяви Петков.

Да се направи оценка на състава от служебния министър на отбраната, което има пряко отношение към взимането на стратегически решения за въоръжаването, специално във ВВС, настоява още Румен Петков и визира полк. Шекеров, директор по политика на въоръженията в Министерството на отбраната. За него той посочи, че в 2009 г. е бил заловен на път за Румъния, пренасящ в колата си класифицирана информация, след това е бил уволнен и много бързо - 15 дни след това възстановен.

"Да се направи специална проверка за класифицираната информация, отнемането на достъпа, мотивите за уволняването и възстановяването, защото този човек в момента оглавява мегадирекция, която взема стратегически за бъдещето на ВВС и националната ни сигурност решения от гледна точка на въоръжаването", настоява Петков.

Той съобщи още, че ще подготви специално питане до Министъра на отбраната за това как върви ремонта и поддръжката на МИГ 29 и отбеляза, че Полша има 40 такива и ги поддържа в изрядно състояние, нашите имат ресурс за годност до 2030 г. и няма яснота как се поддържат, след като имат този ресурс.

Нямаме отговор от МО правено ли е предложение за договаряне на новите 8 самолета и имаме ли писмено уведомление, че първите 2 самолета няма да бъдат доставени навреме, отбеляза Петков. "Ако го има и се бездейства и не се налагат санкции на доставчика, това означава, че една от клаузите в договора – че водещ е българският национален интерес и българското законодателство, е погазено грубо от българска страна, за което трябва да бъде търсена най-строга съдебна отговорност, защото това е посегателство върху националната сигурност и суверенитета на България", категоричен е Румен Петков.

Той отбеляза, че не случайно визира полк. Шекеров и уточни, че в ръководената от него дирекция се поръчват радари и най-различни техники, за които няма професионална обосновка какво налага тяхното спешно поръчване.  "Трета година питаме някой да обясни – 200 лева чифт кубинки - Пиер Карден ли е производителят, кой е? Преди година и половина в прокуратурата съм внесъл материал за незаконния ремонт на учебните самолети L 39 – извършен е ремонт на двигателите в нелицензиран завод и прокуратурата не предприема нищо", добави Петков.

Според него, служебният министър се изразява много деликатно. "Под шапката на Министерството на отбраната са извършвани тежки престъпления", убеден е лидерът на АБВ.

Петков изрази недоумение защо в списъка по закона Магнитски са сложили "този сиромах от Агенцията за българите в чужбина, като е пределно ясно, че политически процесът го управляваше от ВМРО и лично Каракачанов" и коментира: "Сложили Пеевски, че продавал паспорти, те вярно, че по килограми с Каракачанов нямат особени отлики, но в случая продажбата на паспорти е прерогатив на други хора".

Улисани в поредните и не последни за годината избори пропускаме едни огромни милиарди, които сме хвърлили някъде за нашата сигурност и от които милиарди, за съжаление за сигурността на страната няма никакъв резултат, заключи Петков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика