Калфин: Липсва смелост в българската позиция за Украйна

10870
Калфин: Липсва смелост в българската позиция за Украйна
Снимка: БГНЕС

Българската позиция за Украйна, приета от КСНС, е непълна, което може да постави страната в трудно положение в зависимост от развитието на ситуацията. За това предупреди Ивайло Калфин в блога си "Страдащата позиция за Украйна", публикуван снощи.

Според него най-големият недостатък на българската позиция е че "тя не е поставена в контекста на геополитическия сблъсък между руската доктрина за "близката чужбина" и на концепцията за НАТО за неговото разширяване на изток. Решението на проблемите в тази част от света трябва да се търси там, където са причините за конфликта", смята Калфин.

Консултативният съвет не отговаря на въпроси като дали анексирането на Крим ще сложи край на напрежението и какво следва, след като геополитическият проблем не е решен, които според Калфин ще бъдат ключови за развитието на ситуацията оттук-нататък.

Липсва ясно и категорично отношение към украинското правителство. Няма призив към украинските власти да се разграничат от крайните, екстремистки организации, които имат свои представители в новата украинска власт. Отсъства и искане да спрат назначенията на олигарси на висши постове, което е недемократична и неотговаряща на европейските ценности практика, пише Ивайло Калфин.

Не се набелязват мерки за ограничаване на негативните последствия за България от създаването на нови замразени или горещи конфликти около Черно море. Позицията за санкциите не е достатъчно ясна, смята Калфин.

Според него "българската позиция страда от недостиг на смелост", особено по отношение на оценката на ролята на Русия и като пълноправен член на ЕС и НАТО.

"България, като пълноправен член на ЕС, би трябвало ясно да заяви, че Съюзът не е в състояние да реши икономическите проблеми на Украйна и че той не би трябвало да се ангажира с тях. В същото време, би трябвало да се поиска от украинските власти да се обвържат с програма на МВФ, която да посрещне огромните нужди на страната и с воля да направи тежките реформи, които да закрепят украинската икономика. Украйна я очакват трудни дни, но пътят ѝ трябва да е ясен и убедителен, за да получи и подкрепата на българската държава и общество", пише Ивайло Калфин в блога си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика