Калфин за писмото на Маковей: В България езици се учат свободно, но малцинства нямаме

2490
Калфин за писмото на Маковей: В България езици се учат свободно, но малцинства нямаме
Снимка: БГНЕС

България е еднонационална държава и национални малцинства не съществуват. Възможностите за учене на майчин език съществуват в законодателството като свободно избираем език. Никой не пречи на нито един български гражданин да учи румънски или какъвто друг език си избере в съответното учебно заведение.

Това заяви вицепремиерът Ивайло Калфин на вчерашното заседание на Министерския съвет, предаде БГНЕС.

На него беше коментирано писмо от евродепутата Моника Маковей, адресирано до министър-председателя и вицепремиерите Кунева и Калфин.

„Госпожа Маковей в това писмо обръща внимание, че румънската общност и румънското малцинство в България няма възможност да учи румънски и това се случва, защото на него не му се дават правата да се дефинира като малцинство. Включително посочва, че има редица роми от румънски произход, които имат трудности да заявят, че са румънци. Посочват се села във Варненска област, например, където имало високо население на роми, много роми от румънски произход и това са села като Граф Игнатиево, Белослав, Изворско, Въглен, Любен Каравелово, Девня, Старо Оряхово, Одърци, Оборище и т. н., тъй като тези роми от румънски произход имат трудности и не могат да си заявят своята етническа принадлежност, съответно държавата не им дава възможност те да учат родния си майчин румънски език.

Аз мисля, че тук има една трайна позиция българската държава. Ние сме еднонационална държава. В България национални малцинства не съществуват.

Възможностите за учене на майчин език съществуват в законодателството (вероятно затова и до госпожа Кунева е писмото) като свободно избираем език. Никой не пречи на нито един български гражданин да учи румънски или какъвто друг език той си избере в съответното учебно заведение.

Обръщам внимание на това писмо, защото това е част от една доста дълго траеща позиция от страна на различни румънски представители, включително в Европейския парламент, като госпожа Маковей, които настояват да се вземат мерки в това отношение, което не способства по никакъв начин на добрите ни отношения добросъседски между двете страни”, обяснява Калфин пред колегите си от кабинета.

Кунева предлага с писмото да се запознаят и народните представители и да се изготви отговор.

Маковей с писмо до Борисов и Кунева, иска повече права за ромите у нас

Циганите в България да получават образование на румънски език, защото са от румънски произход. Писмо с такова искане е изпратила минал...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика