Калоян Методиев: Хората не искат да се ваксинират, защото не вярват на властта

9030
Калоян Методиев: Хората не искат да се ваксинират, защото не вярват на властта
Снимка: Президентство

56% от българите са заявили, че няма да се ваксинират срещу Covid-19, стана ясно от резултатите на проведеното миналата седмица социологическо изследване на Институт "Рего".

Обществото има ниско доверие в управляващите и това може да е причина за малкия процент българи, които заявяват готовност да се ваксинират, е единият от изводите на експертите.

Основателят на Институт „Рего“ и негов директор - политологът Калоян Методиев, поясни за БНР, че загубата на легитимност от управляващите е следствие на хаотичното им поведение по време на коронакризата: „Има огромен комуникационен проблем по отношение на ваксините срещу коронавируса и това може да е причина за поставяне на страната ни в изолация заради ниското ниво на имунизиране на населението. Управляващите носят отговорност за това“.

Калоян Методиев: ГЕРБ категорично няма да бъдат първа сила, изборите не трябва да бъдат отлагани

Отсъствието на правителството от ковид кризата е заради невъзможността да създаде организация и ред, а показа само хаотичност на полити...

Според него има пряка връзка между справянето с кризата, ваксините, които той определи като нов проблем, възникващ в българското общество и изборите, които предстоят.

„С мерките, които предприеха и не предприеха управляващите сринаха дотам доверието на хората в институциите, че остана само страх и спасяване поединично“, подчерта пред Националното радио Калоян Методиев.

Политологът посочи, че според данните от сондажа на „Рего“, над 30% от хората крият за кого ще гласуват, въпреки че са решили. Калоян обясни процентът с притеснение у избирателите: „Има и страх по отношение на свободното изразяване на волята“.

Той разкри, че в изследването се отчитат високи нива на желание за участие в изборите, което означава, че има разминаване и данните са изкривени в момента: „Има страх и недоверие в обществото и то ще се излее на предстоящите избори“.

Политологът коментира, че през последните четири години БСП не се е месила нито веднъж в работата на президента. Той изрази предположение, че и президентската институция не се е месила в работата на БСП.

Калоян Методиев: Президентът Радев лесно губи хората си

"Президентът Румен Радев лесно губи хората си и това е закономерност при него", каза в предаването "Неделята на НОВА" по НОВА ТВ вече б...

Според Калоян Методиев БСП и президентът Румен Радев имат две отделни писти на правене на политика и политически цели.

„БСП е последователна, категорична опозиция на това управление. Доказала го е с действията си и поведението на лидера си, докато президентът е национална институция, призвана да е обединител на нацията. Разминаване има и по отношение на Covid кризата - БСП се впусна да помага в болниците и социалните домове, подкрепи мерките, докато президентската институция остана встрани от този процес, подцени го и в крайна сметка се самоизолира в най-тежкия период за човечеството след края на Втората световна война. Разбирам политиката на отрицанието, но тя винаги трябва да върви с политиката на предложение, алтернативност и личен пример“, обясни Калоян Методиев.

По думите му на базата на социологически проучвания „Има такъв народ" на Слави Трифонов е единствената извънпарламентарна партия, която може да играе сериозна роля. Политологът посочи и "Да, България" като имащи потенциал да влязат в следващия парламент.

"Мая Манолова и „Отровното трио“ нямат потенциал, там няма политика и няма стъпка напред. Взаимно ще си влияят както оловото влияе на един плувец. Преди да се съберат започнаха да си поставят ултиматуми“, смята политологът.

„Хубаво е, че политиците са с консолидирана национална позиция по въпроса със Северна Македония. Общественото мнение еднозначно посочва, че не трябва да има отстъпление. Ние сме по-големите и трябва да издържим въпреки масирания външен натиск върху нашите интереси. Ние сме много-по старо и по-голямо общество и мисля, че ще запазим тази линия във външната ни политика“, прогнозира политологът Калоян Методиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Уволнения без край: Главчев с още смени на зам-министри, нова шефка и на Патентното ведомство

Кой е Георги Тахов - предложеният от Димитър Главчев за нов служебен земеделски министър?

Пореден трус в правителството на Главчев: Още един министър си отива (СНИМКИ)

Няма информация чужди служби да са искали смяна на директора на "Митниците", обяви министър

"Главчев е секретарка на Борисов - незабавно да подаде оставка": Оценка на Калоян Методиев

"ПП-ДБ сервираха служебен кабинет на ГЕРБ и ДПС": ИТН коментираха смяната на външния министър (ВИДЕО)

ЦИК се готви за изборите, хвали служебното правителство (СНИМКИ)

Дясната ръка на Румен Радев: Ясна е партийната принадлежност на кабинета "Главчев"

Гешев е сигурен, че Борисов стои зад взрива на колата му

"Полезни идиоти", "Няма да ви взривят вас, има по-лесни начини": Гешев обижда депутатите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика