Караянчева: ДПС иска да се премахне принципът за уседналост

19121
Караянчева: ДПС иска да се премахне принципът за уседналост
Снимка: БГНЕС

Върхушката на ДПС иска да се премахне принципът за уседналост. Това каза депутатът от ПГ на ГЕРБ Цвета Караянчева при дебатите по първо гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс, предаде „Фокус”.

„Изборният кодекс пресъздава 80% от този, което беше приет в 41-то Народно събрание. Вие се хвърлихте да правите нов кодекс, защото трябваше да просрочите времето за парламентарни избори”, заяви депутатът.

Приеха на първо четене новия Изборен кодекс

Със 7 гласа "за" и 3 "въздържал се" Временната парламентарна комисия прие новия Изборен кодекс (ИК) на първо четене, предаде БГНЕС. П...

„Колеги от ДПС, заради тази пуста власт не погазвайте интересите на българските граждани. 70% от българските граждани държат да има уседналост. Нека от БСП ни подкрепят, когато не гласуваме предложението за отпадане на уседналостта”, добави Караянчева.

„Изборният туризъм е не само външен, но и вътрешен. Спомняме си как претърчаха едни автобуси, за да гласуват на няколко места. Върхушката на ДПС иска да се премахне принципа за уседналост. Съгласни ли ще бъдете, ако дойде гост и премести спалнята в тоалетната”, попита тя. „Поне веднъж проявете мъжество. Не сме в ерата на великолепния век и тук ролята на падишаха не е важна”, каза още Цвета Караянчева.

Депутатът от ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ каза: „Правото да избираш и да бъдеш избиран е едно от основните права на гражданите. Освен предвидените изисквания за възраст, гражданство, неизтърпяване на лишаване от свобода, Конституцията не обвързва избирателя или избираемия с други условия”.

Караянчева добави, че международните стандарти допускат ограничения на изборното право, без да бъдат нарушавани основните човешки права. „Едно от възможните ограничения е въвеждането на искане за уседналост, за да може отговорно да се осигури избирателното право”, заяви тя.

ДПС не са решили за водача на листата си

Към момента ДПС няма решение за водача на листата за евроизборите. Това каза на пресконференция лидерът на ДПС Лютви Местан, след среща...

Вносителят на проект за Изборен кодекс Мая Манолова посочи: „Абсурдно е да се твърди, че има текстове, които променят принципа за уседналост. Няма подобни заплахи в Изборния кодекс. Крайно време е да се спре с измислянето на изкуствени заплахи с цел сплотяване на електората на ГЕРБ в смесените райони. Промени в уседналостта не са предложени”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика