Каракачанов: Модернизацията на трите вида въоръжени сили да върви в комплект

1137
Каракачанов: Модернизацията на трите вида въоръжени сили да върви в комплект
Снимка: БГНЕС

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов, заяви, че модернизацията на трите вида въоръжени сили - Военновъздушни, Сухопътни и Военноморски - трябва да върви в комплект, а не да се дава приоритет на някоя от тях. Каракачанов подчерта в ефира на БНТ, че никога няма да дели трите типа въоръжени сили. 

Той коментира проекта за нова бойна машина за сухопътни войски и подчерта, че ще се закупи лиценз, за да може тя да се произвежда в България. Според Каракачанов бронираните машини за пехотата ще са трансферни, така че те да бъдат произведени у нас. По този начин част от парите, отделени за машините, щели да останат в България. По думите на военния министър, „поне пет-шест“ български фирми могат да се включат в производството на бойните машини.

БСП подкрепя проектите за модернизация на армията

БСП дава политическа подкрепа за двата проекта за модернизация на въоръжените сили. Това са решили на днешното си заседание на Национал...

Каракачанов благодари на опозицията, че е подкрепила проекта за модернизация на армията.

"Не е въпросът, че НАТО го иска. Честно казано, ако НАТО искаше нещо, което не отговаря на нашия интерес или на нашите възможности, щях да кажа: „Това не е правилно, това не е по нашите възможности“. Закъснели сме, истината е, че въоръжението ни не е руско, а е съветско", каза министърът.

Каракачанов подчерта, че дори с необходимите средства за модернизация, тя може да отнеме години. Според него, най-рано след две години може да се видят нови самолети за ВВС. Военния министър смята, че не подобава партньори на България да предлагат военна техника, която е близо до края на експоатационния си живот. Той обаче не назова имената на тези партньори. "Само съм казал, че такава техника няма да закупуваме. При предишния конкурс за военните самолети имаше предложение за самолети, които бяха по-стари от нашите МиГ-ове", допълни той.

Каракачанов подчерта, че няма „турски самолети, които охраняват нашето въздушно пространство“ и допълни, че до момента в мисията „Еър полисинг“ са участвали единствено италианските ВВС. Той напомни, че съвместната охрана се извършва след покана към съюзник от страна на България, но има споразумения със страните съседки за навлизане в тяхното въздушно пространство, ако се преследва нарушител.

Марешки отново поиска оставката на Каракачанов

Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки поиска оставката на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, предаде БГ...

"Ако български самолет преследва нарушител и се наложи да навлезе в пространството на друга държава - Румъния, Гърция или Турция - това означава, че с предварителното споразумение означава, че нашият самолет няма да бъде преследван, преследвайки нарушителя", поясни той.

Каракачанов допълни, че според това споразумение самолети на съседните ни съюзни държави също имат право да навлизат в нашето въздушно пространство при същите обстоятелства.

Реклама на армията е винаги необходима, завърши Каракачанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика