Карастоянова: Отстраниха ме под натиск заради обща президентска номинация на ПФ и "Атака"

2041
Карастоянова: Отстраниха ме под натиск заради обща президентска номинация на ПФ и "Атака"
Снимка: БГНЕС

Нямам съмнения, че съм изпълнявала професионално ангажиментите си. Решението беше под натиск и условие, за да започнат преговорите между Патриотичния фронт и "Атака" за общ кандидат на предстоящите президентски избори. Това заяви депутатът и вече председател на Комисията по култура и медии Полина Карастоянова.

Тя напусна парламентарната група на Патриотичния фронт, след като беше обвинена от съпредседателя на парламентарната група на ПФ и председател на НФСБ Валери Симеонов, че е прокарвала лобистки законови поправки.

Симеонов: В партията не искаме хора, подкрепящи лобистки интереси

За НФСБ е важно в редиците на партията да няма хора, които обслужват лобистки или собствени интереси. Това каза лидерът на НФСБ Валери ...

Според нея натискът за остраняването й е било отвътре в групата, а не отвън.

Надявам се моите колеги да имат смелостта да признаят този факт, заяви още народнидният представител. "Аз мога да кажа много неща, но няма да ги кажа сега", посочи още тя. 

"Не бях оценена от малка група от хора, по-важното е, че не загубих приятели", каза Карастоянова в ефира на БНТ. Тя пожела успех на новия председател на Комисията по култура и медии Славчо Атанасов. "Познаваме се добре и се надявам, че ще съумее да запази атмосферата на баланс в сферата на културата и медиите", каза Карастоянова. 

Тя отрече да е прокарвала лобистки текстове. "Обвиненията, които чухме, са абсолютно безмислени", заяви Карастоянова.

Полина Карастоянова: Атаката срещу мен е плод на десктруктивна политика

"Гласуването за оставането ми в парламентарната група на Патриотичния фронт вече се състоя чрез подкрепата, която получих от останалите...

"Пред него остава предизвикателството от необходимостта за промени в медийното законодателство. Работата в сферата на културата е една идея по-добре регламентирана", каза Полина Карастоянова. По думите ѝ има остра необходимост да се формулира ролята на обществените медии в по-съвременен прочит.

Карастоянова беше отстранена и от всички парламентарни комисии в НС. Според Валери Симеонов Карастоянова е отговорна за лобистки текстове във връзка с работата на дружествата, управляващи авторски права. "Там има директно лобистки текстове, които са подкрепени от нашата представителка в качеството й на председател. Тези текстове дават възможност само на две организации (бел. ред. - ПРОФОН и Музикаутор) изцяло да узурпират въпроса с авторските права в страната, което противоречи на свободната конкуренция”, обясни Валери Симеонов причината за отстраняването на Карастоянова от всички комисии. Относно това дали е вярна информацията, че ще има вътрешно партийно допитване в НФСБ дали да направят коалиция с "Атака" за президентските избори, Симеонов обясни, че ще има съвещание между ръководствата и допитване в структурите.

По-късно с отворено писмо „Музикаутор“ опонира Валери Симеонов и посочва, че още през 2011 г. в Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП) е записано, че една колективна организация събира възнаграждения за един вид права. Отделно тектовете в ЗКУАСП, приети на ниво комисия сега, са транспониране на европейската директива 2014/26/ЕС. С тези текстове се облекчават условията за многотериториалното лицензиране на правата върху музикални произведения за използване онлайн на вътрешния пазар."Музикаутор" отбелязват и връзка с телевизия СКАТ, която е собственост на Валери Симеонов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика