"Музикаутор" отвърна на Валери Симеонов заради материята "авторски права"

1805
"Музикаутор" отвърна на Валери Симеонов заради материята "авторски права"
Снимка: БГНЕС

С отворено писмо организацията за защита на авторски права у нас „Музикаутор“ опонира на лидера на НФСБ Валери Симеонов за вчерашно негово изказване. Симеонов обяви, че в Закона за колективното управление на авторското право и сродните му права (ЗКУАСП) са прокарани лобистки текстове, които са подкрепени от депутата от Патриотичния фронт (ПФ) Полина Карастоянова като председател на Комисията по култура и медии в парламента. Затова Карастонова беше свалена от поста от ПФ.

От „Музикаутор“ посочват, че още през 2011 година в Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП) е записано, че една колективна организация събира възнаграждения за един вид права. Отделно тектовете в ЗКУАСП, приети на ниво комисия сега, са транспониране на европейската директива 2014/26/ЕС. С тези текстове се облекчават условията за многотериториалното лицензиране на правата върху музикални произведения за използване онлайн на вътрешния пазар.

Рашидов остави наследниците на Талев сами да се борят за "Железният светилник"

Наследниците на Димитър Талев трябва сами да защитят правата върху творбите на писателя, издадени в Македония. Това на практика казва в...

"Музикаутор" казва и следното: "В изявлението се говори за „две организации“, въпреки че в Министерство на културата са регистрирани 10 ОКУП. Неведнъж в телевизия СКАТ (бел. ред. - Валери Симеонов е неин собственик) участват представители на Европейската агенция за защита на изпълнителските, продуцентските и авторските права (ЕАЗИПА), начело с нейния председател Кирил Икономов, която има интереси в управлението на музикални права и атакува всячески работещия в Европа модел. За обществеността е важно да знае, че ЕАЗИПА още през 2011 г. получи отказ от държавата в лицето на Министерство на културата да управлява права върху музика, което беше потвърдено и с решение на две инстанции на Върховния административен съд".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика