Кастингът на Слави: Тесни специалисти с общи идеи за просперитета на България

24372
Кастингът на Слави: Тесни специалисти с общи идеи за просперитета на България
Снимка: Стоп кадър/Facebook

​Над 3000 души се явиха, които ние ще интервюираме и с които ще събеседваме. Това заяви Слави Трифонов в първия от общо трите дни (2, 3 и 4 февруари), в които ще се проведе кастинг за желаещи да се включат в бъдещ политически проект.

В своя анонс Слави представи комисия от трима души - успели българи в чужбина - които заедно с него ще провеждат събеседването. Трифонов ги нарече "хора с изключителни качества, които продължават да милеят за България".

Иван Нинов е член на комисията, генерален мениджър и декан на Холандския университет в Доха, Катар. Професорът по компютърни науки от университета "Чапман" в Калифорния Атанас Раденски и биологът Йордан Бъчваров, работещ в университета "Дюк" в Северна Каролина, са също част от журито, заедно със Слави Трифонов.

След анонса на комисията един по един започнаха да влизат кандидатите, които имаха по няколко минути да представят биографията си и да коментират с журито актуални теми от българския обществено-политически живот.

Направи впечатление, че повечето от изслушаните до момента са тесни специалисти в своята област, но с принципни позиции за проблемите у нас и начините, по които те трябва да бъдат решавани.

Примери

Програмистът Неда Калчева заяви, че няма опит като политик, въпреки че е работила в публичния сектор с интерес в електронното управление. По думите ѝ благоденствието на България и българина ще дойде, когато се създадат условия да не се краде и да няма корупция. Тя обясни, че имаме шанс да използваме последните технологии на пазара чрез електронното управление. Според нея България трябва да има национална стратегия в следните теми: иновативни технологии, екология, медицина и здравеопазване и сигурност. Чрез тази стратегия всеки трябва да действа в своята собствена област, поясни още Калчева.

Друг кандидат беше Петър Анастасов, специалист по хирургия, живял в Ричърдсън, Далас, и завърнал се у нас след успешна лекарска кариера - в момента работи като лекар в Ботевград. За него просперитетът за българина е свързан с това да се мисли за успеха на бъдещите поколения. Той отбеляза, че има необходимост от генерална промяна в здравеопазването. По думите му най-важното за здравеопазването е освобождаването на пазара на медицинската услуга. За него не трябва да има само една здравна каса, която да се контролира от държавни органи. Анастасов посочи, че трябва да има няколко здравни каси у нас и заяви, че е трудно да се разграничи здравеопазването от индустрията. За него е важно обаче не всичко от системата да се прехвърля в частния сектор, защото има много болни, които няма кой да защити.

Иван Шишков от Севлиево, мениджър за Източна Европа на най-голямата английска компания за транспорт и логистика и икономист по образование, каза, че се явява на кастинга на Слави, защото вярва, че нещата в България могат да се променят. По думите му най-големият ни проблем в момента е обезлюдяването на големи региони в страната. Той каза, че кадри липсват във всяка една сфера и в малките градове проблемът за него е още по-сериозен. Иван Шишков посочи, че ще допринесе за бъдещия просперитет на нацията "с труд".

Слави за депутатите: Вместо да подаряват живот, прибират пари

Слави Трифонов осъди остро решението на депутатите от днешния парламентарен контрол да отхвърлят ветото на президента Радев върху морат...

Друг кандидат, Янко Янков, от град Смядово, специализирал медицина, а в момента и лицево-челюстна хирургия, уточни, че никога досега не се е занимавал с политика и за неговите представи тя е "лошо понятие", тъй като винаги е виждал облагите на хората, които са членували в различни организации. По думите му в България остават онези, които не променят нищо и тези, които са неутрални и "просто си преживяват".

Според него здравеопазването трябва да е достъпно за всички. В момента то не е такова, защото много хора нямат възможност да си платят здравните осигуровки. Голяма част от хората обаче заради това, че системата не работи добре, ходят на частни прегледи и си плащат за частни операции. В неговата област на лицево-челюстната хирургия той обяви, че трябва да се увеличи броят на специализантите и те да бъдат стимулирани.

Мариета Георгиева, директор на Професионалната гимназия "Асен Златаров" във Видин, посочи, че като математик винаги обича да търси и да намира решенията, а според нея задачата за България има решение. Тя обяви, че се е почуствала разочарована, защото е била от учредителите на ГЕРБ, но по думите ѝ, когато имаш аргументи - "не си добре дошъл". Георгиева разказа, че хора, които са мислещи и можещи, в момента, в който са станали част от управляващата коалиция, се превръщат в "машини за гласуване".

По думите ѝ основният проблем на образованието е философията за това, което очакваме от децата. "Прекалено много робуваме на администрацията", каза Мариета Георгиева. Тя посочи, че ни липсва самочувствието и умението да се справяме в различни ситуации.

Слави Трифонов в Лондон: Целият морален и качествен капацитет се е изнесъл от държавата

Целият морален и качествен капацитет се е изнесъл от държавата. Политиците представляват в момента изключително корумпирана, доста непр...

Юристът Теодор Тотев разказа за личната си кауза Европейската лекарствена агенция да се премести у нас. Според него това е означавало голям шанс за България и "ако се беше случило, множество фармацевтични компании щяха да дойдат у нас". Тотев отбеляза, че е инвестирал лични средства, за да популяризира кандидатурата ни, но почти отникъде не е срещнал разбиране, въпреки че това за него е била възможност всички да спечелим.

Румен Попов, работил във военното разузнаване, обяви, че България има национална стратегия на книга, но нещата в нея са наистина хаотични. По думите му армията е много скъпо удоволствие. Той се застъпи за сключване на договори с близки страни в рамките на НАТО, а по думите му, в момента армията не може да ни защити. Попов заяви, че нашето предизвикателство е да държим предизвикателствата за националната ни сигурност далеч от границата.

Гледна точка, която застъпваше "Шоуто на Слави" с референдума си, представи 26-годишният адвокат Александър Рашев. Той има висше образование по европейско право и европейско международно корпоративно право и е адвокат от с 1 година опит. Неговата рецепта за "поправка при справедливостта" е в съдебната система трябва изборът на управляващите на отделните съдилища и институции да се прави само от работещите в самата система.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика