Кмет на ГЕРБ с остра критика към работата по регионалното развитие

12171
Кмет на ГЕРБ с остра критика към работата по регионалното развитие

Кметът на Берковица от ГЕРБ Димитранка Каменова представи силно критичен поглед върху регионалната политика през последните години в присъствието на президента Росен Плевнелиев и министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова. Това се случи по време на изнесено заседание на Съвета за развитие на регионите и националната инфраструктура в Смолян. Освен градоначалник, Каменова е представител на Северозападния регион за планиране, както и заместник-председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България.

Кметът на Берковица направи впечатляващо остро изказване по време на заседанието и заяви точно 10 съвсем конкретни предложения до президента Плевнелиев за подкрепа на слаборазвитите региони в България. Димитранка Каменова призова държавата да промени и активизира диалога с местните власти и да предложи ефективни мерки за стимулиране на бизнеса и инвестициите. Нейните предложения акцентират върху промяна на модела на работа с общините и подкрепа за тях от страна на правителството. Според кмета на Берковица най-важните действия трябва да бъдат в инвестиционната активност, работата с еврофондовете, данъчното стимулиране и възстановяването на институционалния диалог. Тя говори за всичко това пред представители на правителството, местните власти и браншови организации, които също посочиха какви трябва да бъдат мерките за подкрепа на слаборазвитите региони в България.

Липсата на ясна визия за подпомагане на малките общини, недостатъчното финансиране, лошата инфраструктура, както и проблемите в комуникацията между централните и местните власти, бяха само част от въпросите, поставени на срещата. Дискусията акцентира върху ускореното развитие на Северозападния регион, Родопите, Странджа, както и полупланинските и планински райони.

Actualno.com публикува предложенията на Димитранка Каменова, които чу и министър Лиляна Павлова:

Заловиха 4 каруци при акция в Берковица

На 21 януари (сряда) на територията на Регионална дирекция по горите – Берковица са задържани 4 каруци, 4 коня и 3,5 кубика дърв...

1. Да бъдат стимулирани инвестициите, с целповишаване на икономическата активност, увеличаване наработните места и намаляване на безработицата.

2. Да се разработи от МРР специална инвестиционна програма (политика) за развитие на Северозапада, която да заработи веднага. За програмата да бъде заделен достатъчен финансов ресурс и определениконкретни срокове.

3. Да бъдат подпомогнати земеделски производители, които отглеждат животни. Да се стимулира развитието на еко-земеделието.

4. Да бъдат насочени средства за подобряване на състоянието на транспортната, жилищната и комуникационната инфраструктура.

5. Да бъдат променени наредбите, определящи условия за кандидатстване и класиране при разпределение на средства от европейските фондове, като за целта общините от посочения регион да получават бонус точки при класирането.

Близо 50 студенти са блокирани в хижи под връх Ком

Около 50 студенти, празнували 8-и декември в хижите под връх Ком, са блокирани там заради снега и падналите дървета.   Местната...

6. Да се намали ставката на корпоративния данък за търговските дружества, извършващи дейност на територията на селските общини.

7. Да се актуализират условията и утвърждаването на транспортни схеми и осъществяване на обществен превоз на пътници(Наредба № 2 от 15.03.2002г.).

8. Да се промени и допълни Закона за насърчаване на инвестициите, в частта си за изостаналите региони.

9. Да се възстанови институционалния диалог на областно ниво, там където има присъствие на изнесените структури на държавните органи, отговорни за секторните политики, и да се осъществява диалога с органите на местното самоуправление.

10. Да продължи добрата практика на инструмента "Водени от общностите местно развитие", чрез която на територията само на община Берковица е даден шанс на 54 земеделски производители и малки фирми да започнат свой собствен бизнес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика