Кметски аргумент за служебна кола с кожен волан - помагала на преговорите

22458
Кметски аргумент за служебна кола с кожен волан - помагала на преговорите
Снимка: Getty Images / Guliver

Дългогодишния кмет на Лондон Борис Джонсън и бившият губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер използват велосипеди, за да отидат на работа.

У нас велосипедът не е на мода сред градоначалниците ни. В поне 30-40 общини има поръчани скъпи автомобили чрез обществени поръчки, събрани от Нова телевизия на база информация от Агенцията по обществени поръчки.

Експерт: Кметската работа се превърна в професия

Кметската работа се превърна в професия. Истината е, че когато в едно населено място един човек стане кмет, в рамките на първия си манд...

Картинката е плачевна – като се почне от Несебър и се стигне до Никола Козлево. Рекордът е в Балчик – 150 000 лева за лимузина за кмета Николай Ангелов. Техническите параметри буквално отговарят на конкретна марка – например мултифункционален кожен спортен волан, с бутони за скоростите. На въпрос дали не може да си купи кола за 15-20 хил. лева, Ангелов отговори, че получил специална оферта за дипломатическа кола. Вие дипломат ли сте, последва нов въпрос. Не мисля, че е неморално, каза Ангелов. Той беше попитан и защо точно 310 конски сили са били необходими, както и защо дължината на лимузината е определена до сантиметър, на което отговор не последва. Нека слезем в центъра на Балчик да попитаме хората дали са съгласни да си купите такъв автомобил. Не искам, смятам, че се държите некоректно, посочи Ангелов, който повтаряше само „това е решението”. За водене на преговори автомобилът е важен, изтъкна аргумент кметът на Балчик.

В Несебър кметът кара автомобил за 184 000 лева, в Созопол - 110 000, в Хитрино – 110 000, в Върбица – 100 000, Руен – 110 000, Венец – 139 000, Никола Козлево – 50 000, втора употреба, Исперих – 70 000, втора употреба, Девня – 110 000 лева. В Неделино, където кметът Стоян Беширов беше отстранен от длъжност заради злоупотреба за обществени поръчки, също е с луксозен автомобил - 130 000 лева. Всички автомобили са купени още в първата година на мандата на съответния кмет, като повечето градоначалници са такива повече от един мандат. А в Румъния лимитът за служебен автомобил е 6-7 хил. евро, твърди журналистът от „Разследване” Васил Иванов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика