Конкретни решения за честни избори лансира партия МИР

5052
Конкретни решения за честни избори лансира партия МИР
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Пакет предложения за честни избори, някои от които са революционни, лансира партия МИР по време на кръгла маса в БТА с участието на политически формации и експерти. От МИР предлагат всъщност конкретни решения на най-наболели проблеми в изборния процес, без да се налагат законодателни промени, поясни председателят на партията Симеон Славчев, убеден, че "преходът в България ще свърши когато се проведат честни избори в България".

Той е категоричен, че ако има масово гласуване чрез машинни на предстоящите избори, до голяма степен ще бъдат предотвратени манипулациите. Славчев припомни, че в началото на февруари тази година партия МИР организира граждански протест и палатков лагер пред Министерския съвет с искане за се спази закона и да се проведат избори с машинно гласуване и на 12 февруари, правителството взе решение да се проведат избори чрез машинно гласуване. "Тогава Бойко Борисов гръмко обяви, че възлага на Томислав Дончев да организира целия процес, но към днешна дата нито една стъпка в тази посока не се е случила, нещо повече – управляващите направиха невъзможно машинното гласуване като въведоха хибриден вариант с хартиените бюлетини. Те не посмяха да отменят напълно машинното гласуване, но де факто, с вкарването на паралелното хартиено гласуване го саботираха изцяло", отбеляза Славчев. 

За да се предотврати големия брой невалидни бюлетини, от МИР предлагат след приключване на изборния процес, единственият човек, който разполага с химикалка, средство за писане или какъвто и да е предмет, който може да развали бюлетината, да е или председателят или секретарят на комисията, който отбелязва в протокола съответните преброени гласове. "Така всяко волно или неволно действие, което би могло да се случи по време на преброяването, ще бъде анулирано. Това е вариант, с който няма да има неволни чертички, отметки, чавки, двойно гласуване и пр., на които бяхме свидетели в последните години", поясни зам.-председателят на партията Владислав Милев.

Монтиране на безжични видеокамери във всяка комисия, като камерата ограничава сектора на наблюдение върху масата, двете кутии за хартиени бюлетини и за отрязъци от машините, предлагат още от МИР.  "Имаме населени места, в които броят на невалидните бюлетини достига 40%. Средната норма в Европа и света е 2 – 3 до 4 %. Може да се каже че 10 пъти сме преизпълнили съществуващите норми и сме на първо място", посочи Дончо Бачинов, експерт към партия МИР и посочи конкретни примери за такова видеонаблюдение в САЩ и Русия.

Да се прилага предвиденото в закона за сгрешените протоколи и поправките в тях, настояват още представителите на партия МИР. "Нанесени грешки върху протокола довеждат до невалидността му – ако има поправки, би следвало да се направи нов протокол, който да се подпише от всички, а сгрешеният да се архивира", посочи Георги Кардашев от МИР и изтъкна, че ако се прилагат тези законови разпоредби, би трябвало ЦИК да налага санкции от 200 до 2000 лв. "Този тип санкционна политика би ограничил волните и неволни корекции на протоколите и ще допринесе за честни избори", категоричен е той.

Използването на мобилни телефони в комисиите да се забрани и да се осигури един служебен, предлагат още експертите на МИР, убедени, че тези устройства се използват при преброяването на гласовете не само за улеснение, заради наличните им калкулатори. "Всички подозираме, че те дават и друга информация", отбеляза Кардашев.

Регламентирано е, че ЦИК създава ефективно обучително звено и от МИР настояват ЦИК да разпростре знания и умения върху всички членове на избирателните комисии като ги сертифицира. Само тогава комисиите ще имат членове, познаващи процедурата и така биха намалели грешките, категоричен е Кардашев. "Това са неща разписани в ИК и ако съумеем да наложим контрол, бихме могли да постигнем честни избори", подчерта той.

Дублиране на информацията, която отива в "Информационно обслужване" до всички, които я желаят, предлагат още от МИР. "В Изборния кодекс е е записано, че наблюдателят има право да контролира и наблюдава всички елементи от изборния процес. Не е казано, че в "Информационно обслужване" не може да се наблюдава", посочи Дончо Бачинов и отбеляза, че "Информационно обслужване" извършва обработка по някакъв алгоритъм, но този алгоритъм не е известен и не е сертифициран.

Одобрение на предлаганите решения изказа лидерът на АБВ Румен Петков, убеден, че направеното от управляващите с машинното и хартиеното гласуване е първата предпоставка за манипулации. "Да търсим начин да гарантираме по-голяма избирателна активност. Поне ще намали купения вот", призова политическите формации той.

"Тези химикалки, за които говори зам.-председателят на МИР, пренаписват състава на парламента генерално, отбеляза лидерът на АБВ и изрази съмнения, че при предстоящия вот ще има манипулации от страна на управляващите. Гласове се купуват, изборни протоколи се манипулират, изборния резултат като цяло се манипулира, увери той.

Лидерът на АБВ предложи темата да продължи да се разисква с представители на ЕК в София "Категорично се противопоставям, че като споделяме с партньорите си - с нашето семейство истината, клепаме държавата. Това, че споделяме истината, означава, че искаме да намерим решенията първо ние и в семейството си", добави той.

Да се направи единен фронт за честни избори призова по време на кръглата маса Георги Свиленски от БСП и предложи на следващата дискусия по темата да бъдат поканени и представителите на "Информационно обслужване".

Снимки: Ива Иванова / Actualno.com

По време на форума бе демонстрирано и машинно гласуване на Българската машина за гласуване. Представяйки я разработчикът й Александър Чобанов, съобщи, че утре пред президентството българската машина ще бъде използвана за американските избори с цел статистика, без вотът да се зачита.

Чобанов увери, че има готовност да произведе 3000 машини за един месец за предстоящите у нас парламентарни избори при условие, че бъдат предоставени необходимите детайли.

Участие във форума взеха и от партиите "Нова Зора", БСДП, "Възраждане", "Пряка демокрация", "Свобода", Български съюз за директна демокрация.

Автор: Ива Иванова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика