Константинов: Гласуването в чужбина има морална стойност, но нулево значение като резултат

698
Константинов: Гласуването в чужбина има морална стойност, но нулево значение като резултат
Снимка: БГНЕС

Когато говорим за гласуване в чужбина, защото там е основният момент в тези документи, трябва да имаме предвид, че до момента има почти нулево значение като резултат. Това коментира изборният експерт проф. Михаил Константинов за случая с публикуването и впоследствие оттеглянето на законопроекта за промени в Закона за българското гражданство.

„За президентски избори гласуването в чужбина има нулев резултат, за европейски избори гласуването в чужбина има нулев резултат, за парламентарни избори за 26 години и 9 парламентарни избора резултатът е 15 променени мандата“, обясни проф. Константинов и отбеляза, че това е по-малко от 1% от състава на съответните парламенти. „Говоря за промените, до които е довело гласуването в чужбина. Така че това гласуване е напълно пренебрежимо като изборен резултат. То разбира се, има морална стойност – поддържане на контакти между българите в чужбина и родината. Няма обаче електорално значение. Това е важно да се знае“, подчерта той.

Над 100 000 са гласувалите българи в чужбина

Към 21.00 часа българско време около 100 150 български граждани, живеещи в чужбина, са упражнили правото си на глас на парламентарните ...

Според него гласуването в чужбина до този момент няма никакъв практически ефект върху резултата и дори да се махнат гласовете в чужбина, както в някои държави няма гласуване извън страната, резултатът би бил същият като избрани органи в резултат на тази представителна демокрация. По думите му гласуването в чужбина засега не променя нищо. „Друг би бил въпросът, ако се въведе електронно гласуване т.е. по интернет. Тогава би могло да стане по-страшно, защото няма да знаем как е организирано то в някои от държавите по света“, посочи Михаил Константинов, цитиран от Фокус.

„Хубавата формула за гласуване в чужбина би изглеждала така: гласуване за президент - навсякъде, където може да се разкрият секции в цял свят; гласуване за парламентарни избори – само на европейска територия. Това означава страните от ЕС плюс българските посолства и консулства, защото те са българска, съответно европейска територия. За европейски избори и сега се гласува само в Европа, така че там нищо ново няма да се промени“, коментира изборният експерт, като добави, че за местни избори, гласуваме само в общините, както е и сега. „Това според мен е правилната формула и тя решава всички въпроси. Точно така се гласуваше до 2001 г., когато се направиха промени“, каза още изборният експерт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Имало ли е натиск в "Митниците"? Дългогодишен служител проговори пред временната комисия

Метлата "Главчев" - не избори, а предизборна чистка

Христо Иванов пита каква е позицията на Елена Йончева за войната в Украйна

ГЕРБ се регистрира за изборите и поиска правителство с ярки политически фигури

ГЕРБ и ДПС внесоха закон срещу рекламите в хазарта (ВИДЕО)

Няма да дадем държавата да се управлява от Пеевски: ПП-ДБ се регистрираха за изборите 2 в 1

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика