Конституционалист: Който направи опит за кабинет, ще спечели местните избори

1830
Конституционалист: Който направи опит за кабинет, ще спечели местните избори
Снимка: БГНЕС

Който направи сериозен опит да направи правителство, ще спечели и местните избори. Това заяви конституционалистът Борислав Цеков пред bTV за възможността да се направи кабинет в рамките на 49-то Народно събрание. 

По думите му правителство с втория мандат е своеобразна подмяна на вота на избирателите.

Официално: Президентът свиква парламента в сряда

Президентът Румен Радев свиква на първо заседание новоизбраното 49-о Народно събрание на 12 април 2023 г. от 10.00 часа, съобщиха от пр...

Той очаква първата политическа сила да излъчи фигурата на председателя на парламента, а по-малките групи да излъчат заместник-председател. Присъствието на Бойко Борисов в Народното събрание създава напрежение и нещата отиват много на зле. Политическите лидери трябва да са в парламента и да се опитат да възстановят политическия диалог. Основната червена линия е геополитическият фундамент, а всичко останало е второстепенно, каза Цеков.

Мехмед Дикме, бивши министър на земеделието добави, че всички партии са много внимателни и затова не искат да говорят, за да не изтърват някоя дума. Всички си взели много поуки от предишните парламенти и Дикме е убеден, че още на първото заседание ще бъде избран председател на 49-то Народно събрание. Дано по-бързо веднага да бъде внесен законът за бюджета и над 20 закона за Плана за възстановяване, за да могат да стигнат парите от Европа до България, отбеляза той. 

Мехмед Дикме недоумява защо хората не излизат да гласуват на предсрочните избори. Трябва да има нови хора, които да направят нова политика, за да изведат България от кризата. Не сме гледачки, които да хвърляме боб, за да уцелим дали ще има правителство или не, но ми се струва невъзможно ПП/ДБ да участва в едно правителство с ГЕРБ. Това ще бъде абсолютно самоубийствено, допълни Мехмед Дикме.

Според Дикме големият залог за съставяне на правителство са местните избори. Този, който печели местните избори, печели и централната власт, подчерта бившият земеделски министър. Той е на мнение, че ГЕРБ тотално са загубили София и Пловдив, а Стара Загора и Бургас са под въпрос.

Емил Димитров, бивш министър на околната среда и водите заяви, че очаква председателят на 48-то Народно събрание – Вежди Рашидов да бъде председател и на 49-то Народно събрание. „Редно беше Бойко Борисов да се върне като депутат. Редно е най-голямата политическа сила да излъчи и премиер“, каза Емил Димитров.

Йотова призова партиите да се обединят около редовен кабинет

Вицепрезидентът Илияна Йотова призова партиите да се обединят около редовно правителство в 49-ото Народно събрание.„Дано политици...

Той посочи, че след две години вече на политическа криза искат да има кабинет заради високата инфлация и войната в Украйна. „Възраждане“ и двоен резултат да има пак няма да може да състави правителство, смята Димитров.

Журналистът Асен Агов от своя страна коментира, че очаква бюджетът да бъде приет, но е погрешно да се правят някакви изводи от това, защото противоречията между партиите са налице. Няма ясна опозиция, няма ясни управляващи и от това зависи дали парламентът ще оцелее или не, коментира Агов.

Според него е невъзможно в сегашната ситуация да се правят прогнози дали ще се състави правителство в рамките на 49-то Народно събрание. Първият страх е, че Възраждане щели да станат първа политическа сила, което според Агов е пълна глупост. Вторият страх е, че нямало да приемем законопроектите по Плана за възстановяване, но според журналистът депутатите щели да ги приемат в новия парламент и този страх също не е основателен.

Асен Агов очаква кандидат за премиер да бъде лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, което също било самоубийствено.

Още: Управление без коалиция: възможно ли е?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Нанков: Откакто ГЕРБ не е на власт, пътищата не се поддържат

ГЕРБ-СДС откри кампанията си в София с тържествен водосвет и молитва (СНИМКИ)

Да им вярваме ли този път? Министър обещава да има машини за гласуване на 9 юни

Делегацията, ръководена от премиера Главчев, се поклони пред мощите на светите братя Кирил и Методий (ВИДЕО и СНИМКИ)

Делян Пеевски, председател на ДПС: Няма да допуснем България да бъде употребявана за вътрешнополитически цели в Северна Македония

Заради Пеевски BIRD.bg се отказва от европари: "Лицемерна Европа се ръкува с Мафията" (СНИМКИ)

Митов заговори, че Борисов може да е премиер за четвърти път

Кирил Петков се извини на избирателите с нов аргумент за ГЕРБ

Историк притеснен, че Северна Македония ще се нареди до Сърбия, Русия и Китай

Йорданка Фандъкова: Повече от половин година не виждам нищо ново в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика