X
 
 

Контрера предлага промени в плана за Борисовата градина, засягащи стадион "Българска армия'"

1476 0
photo of Контрера предлага промени в плана за Борисовата градина, засягащи стадион "Българска армия'"
Вчера изтече срокът, в който граждани и организации могат да правят предложения и възражения относно представения проект за подробен устройствен план на Парк „Борисова градина“. На 5-и юни се проведе обществено обсъждане, а до вчера администрацията приемаше предложения и възражения.

Внесох предложение за промени в първоначалния проект, за да бъде спазен срокът. В него настоявам паркингът заедно със седмичният пазар за спортни стоки, който е разположен между Националния стадион „Васил Левски“ и метростанция „Васил Левски“ да бъде запазен. Съгласно предложения проект те се премахват. В същото време има действащо решение на СОС и издадена от главния архитект на столицата схема за паркоместата. Премахването на паркинга ще затрудни трафика, тъй като паркиращите автомобили оттам ще се насочат към съседни улици, както и обслужването на спортните съоръжения в зоната, в т.ч. на представителите на спортните федерации, обяснява столичният общински съветник от ВМРО Карлос Контрера.

Гражданска инициатива посочи куп дефекти в планирането за Борисовата градина

Днес, 19 юни, е последният ден за внасяне на предложения по проекта за Подробен устройствен план (ПУП) на Борисовата градина. Едно от ...

Отделно от това той настоява да се премахнат два рестриктивни текста, които блокират модернизацията на спортната инфраструктура. Единият текст засяга стадион „Българска армия.

В записа се предвижда реконструкция в ограничен вариант, което би попречило на привеждането на държавното съоръжение в съвременните норми. Вместо това предлага да се допусне реконструкция или изграждане на ново съоръжение в рамките на сегашната застроена площ без да се излиза от границите на съществуващото строително петно.

Вторият текст, който Контрера настоява да отпадне изцяло, е т. 11 в Приложение 3 към чл. 29 от Специфичните правила и нормативи (СПН), засягаща зоната на спортните съоръжения към плана. Тази точка гласи, че при „доказана невъзможност на обект да изпълнява основното си предназначение, или ако съществуването му е неоправдано“ той се придава към парковата среда. Текстът е разтеглив, неясен и далеч от правни дефиниции. Създава се възможност за един широк волунтаризъм, който може да засегне основни обществени обекти – стадионите, тенис кортовете, паркингите, та дори и детски площадки. Този текст е създаден, за да се ползва за изнудване след време. Разтегливото му тълкуване с голяма доза вероятност ще доведе до колизии, което означава административни и съдебни саги. Т.е. обезсмисля се основната идея на плана – да въведе ред и безспорност в отношенията, коментира съветникът от ВМРО.

Срокът, който беше даден за предложения, е твърде кратък. Обемната графична част и множеството специфични изисквания в текстовата част предполагат един доста по-дълъг срок. Затова и преди две седмици Карлос Контрера призова да бъде удължен поне до септември, за да се прегледат внимателно отделните части на плана. Краткият срок предполага и трудност във формулирането на възраженията, предложенията и мотивите към тях. Той отново призовава да не се бърза с второто обществено обсъждане (насрочено за 26-и юни).

Отделно от това много въпроси все още остават неизяснени. Например достатъчен ли е броят на детските площадки, които се предвиждат? Според Контрера не е. Атракционното влакче, което се предвижда, с каква идея, как ще функционира и кой ще го оперира предвид различната собственост – държавна и общинска? Има и такива прозаични въпроси от типа необходимо ли е да предвиждаме и залесяване с вида „топола“? Като човек с алергия, мен изключително ме вълнува този въпрос. Друг прозаичен въпрос е за достъпа до Националния тенис център. Признавам си, че просто времето не ми стига да огледам детайлно проекта. Плашещо е, че до момента експертите от различни области все още не са дали своите становища, разкрива той.

Ще се застроява ли Борисовата градина - общинските съветници продължават да спорят

Утре, 19 юни, приключва общественото обсъждане на Подробния устройствен план на Борисова градина. Основнията въпрос, който тревожи всич...

Карлос Контрера смята, че комуникацията между държавата и общината по този въпрос е меко казано лоша и не би било добре да се стигне до противопоставяне. От друга страна държавата - в лицето на министерството и собственик на доста съоръжения в парка, има своето право до поиска определени решения.

Проектът има своите добри попадения, но страда от много слабости, които ако не бъдат отстранени, ще торпилират плана. На този етап - с тези постановки, които открито пречат за модернизцията на спортната инфраструктура, съветниците от ВМРО няма как да го подкрепим, заключва общинският съветник Карлос Кантрера.

Възражения към плана има не само от страна на Контрера.  От ЦСКА са пуснали още през миналата седмица възражение по плана за Борисовата градина, с което от клуба са изразили обществена позиция. В общото предложение със "Сердика спортни имоти" пък са посочени по-конкретни технически параметри за новата "Армия". Изготвянето на конкретен инвестиционен проект за стадиона на този етап не е стартирано, тъй като разходите по такъв са много сериозни. На този етап в ЦСКА нямат яснота дали ще получат зелена светлина за своите искания от общината и по тази причина не са подготвили подробен проект.

Основното искане от страна на ЦСКА е планът за Борисовата градина да се промени така, че да позволи изграждането на нови трибуни на съоръжението. По този начин клубът ще може да премахне стария насип, след което ще се положат колони и ще могат да се направят козирки. Освен това ще е възможно и поставянето на осветление, което отговаря на съвременните изисквания.

Позиция по въпроса изразиха и от район "Средец". "Моето виждане е като на хората, които живеят около парка. Истината е, че мачовете променят ритъма на живот, има проблеми с чистота, сигурност, шум. Има и възражения от граждани, които смятат, че тези стадиони изобщо нямат място в парка" - сподели позицията си районният кмет Мария Чакова. Още по темата прочетете в sportlive.bg.

Ще има ли нов стадион на "Българска Армия" или само реконструкция?

В сряда се проведе първото обществено обсъждане на проекта на подобрен устройствен план (ПУП) на Борисовата градина, който засяга и нам...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Последно в Актуално