Костадин Костадинов: Скокът в цената на тока ликвидира българската индустрия

6930
Костадин Костадинов: Скокът в цената на тока ликвидира българската индустрия
Снимка: Facebook/Костадин Костадинов

Повишаването на цената на тока на свободния пазар е опасно за българската индустрия и я заплашва от ликвидация. Цената на тока е нараснала с над 150 %, като от 98,00 лв. за МВтЧ е станала 250,00 лв. за МВтЧ.

Високата цена на тока води до тотално спиране на производствените мощности на заводи у нас. Освен, че е непосилна, високата цена на тока води и до липса на предвидимост, от което бизнесът, с право, се плаши най-много. Високата цена на тока отнема и конкурентното предимство на компаниите и ликвидира и без това умиращата индустрия в страната ни, посочва лидерът на Възраждане Костадин Костадинов в позиция до медиите.

Янев за кризата с тока: Законът се нуждае от внимателен прочит

Цените на електроенергията за бизнеса на свободния пазар през последните дни достигнаха рекордни нива, някои фирми обявиха, че спират е...

За доставчиците на ток е по-изгодно да разтрогнат вече сключен договор, в който токът се доставя на по-ниската цена и да платят неустойките по този договор, отколкото да доставят ток на загуба. Такъв е случаят с ВиК - Варна, чийто договор за доставка на ток е прекратен. Поради това и дружеството е пред финансов колапс. Същата опасност стои и пред всички останали подобни публични и частни дружества в страната.

Към днешна дата всички парламентарно представени политически партии не коментират въпроса с повишаването на тока. Ангажирани прекалено много със себе си и с различията помежду си, те остават безмълвни за важния за България въпрос- покачването на цената на тока.

Въпрос, който заплашва да доубие българската индустрия, да остави хиляди семейства без поминък и да изправи социалната и други системи в държавата пред колапс. Проблемът с покачването на тока не е проблем само на хората ангажирани в индустриалните ни предприятия, не е проблем само на бизнеса, а на целия български народ.

За пореден път народът ни, който уж е представен в парламента, остава сам да разрешава проблемите, които го връхлитат в резултат на зле взимани политически решения в последните 30 години, а „представителите“ му в парламента се чудят как да разделят властовата пита, за да се заситят всички.

Работодатели до Янев: Токът ни е по-скъп с 50% от този в Германия

Цените на електроенергията в България превишават тези на основните експортни пазари на българска индустриална продукция – Германи...

Около 30% от българското електричество се произвежда от американските ТЕЦ-ове Марица - Изток 1 и 3, които го доставят на нас, българите, на най-високите цени в цяла Европа. За да се разреши ситуацията с поскъпването на тока, преди последствията за българската индустрия да са необратими,

Възраждане настоява министърът на енергетиката спешно да анулира договорите с американските ТЕЦ-ове. Незабавно да седне на масата за преговори заедно с екип от енергийни експерти и да предоговори цената на тока в съответствие с българския национален интерес.

Токът, който доставят Марица - Изток 1 и 3 е около три пъти по-скъп от този на Марица - Изток 2 и АЕЦ Козлодуй и основание за преговори има. В понеделник Възраждане ще изпрати писмо до министъра, в което настоява това да се случи незабавно.

При необходимост енергийните експерти на Възраждане ще имат готовност да участват в преговорите. Според Възраждане високата цена на тока противоречи на българския национален интерес и българските управляващи трябва незабавно да вземат мерки за предоговарянето ѝ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Ракетата-носител на Гешев: Да размърдаме ситуацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика