Кристалина Георгиева: Много хора ме карат да вляза в надпреварата за ООН

1160
Кристалина Георгиева: Много хора ме карат да вляза в надпреварата за ООН
Снимка: БГНЕС

Еврокомисарят от България Кристалина Георгиева призна пред "Би Би Си" (BBC), че не е безразлична към битката за генерален секретар на ООН.

"Следя отблизо надпреварата. Много хора ме подтикват да вляза в нея, но нека да видим какво ще стане", коментира Георгиева, която според ВВС е на ръба да обяви кандидатурата си. Медията твърди, че няколко държави обмислят да номинират българката.

Наследникът на Бан Ки-Мун трябва да бъде избран до края на годината. Решаващи са гласовете на 15-те членки на Съвета за сигурност, особено на петте постоянни членки - САЩ, Великобритания, Русия, Китай и Франция. През юли в Съвета за сигурност ще се проведе неофициално допитване, от което ще се установи каква първоначална подкрепа събират сегашните кандидати.

До момента има 11 номинации за най-високия пост в ООН, от които 8 са от Източна Европа – регионът, който има неформалното ротационно право да издигне следващия шеф на ООН, предаде Meidapool.

"Според неофициалния ротационен принцип деветият генерален секретар на ООН трябва да бъде източноевропеец. Но регионът рискува да загуби шанса си заради слаба подкрепа за кандидатите от собствените им държави и заради провала на региона да се обедини около една кандидатура", коментира ВВС.

Според наблюдатели в ООН, цитирани от британската медия, кандидатите от Източна Европа рискуват да се изтласкат един друг, освобождавайки пътя на други силни кандидатури като външния министър на Аржентина Сузана Малкора от Аржентина, бившия премиер на Нова Зеландия и шеф на Програмата на ООН за развитие Хелън Кларк и бившия премиер на Португалия Антонио Гутиереш.

Българската кандидатура Ирина Бокова първоначално беше фаворит в надпреварата и се радваше на силна руска подкрепа, но нейните шансове намаляха заради изобличаващо разследване на делата на ЮНЕСКО, която тя ръководи, и за подкрепата й за палестинската държавност, отбелязва ВВС.

В същото време Кристалина Георгиева има силна биография като ръководител в Световната банка, като бивш еврокомисар по хуманитарните въпроси и настоящ – по бюджета. През последните месеци тя ръководи екипа, разглеждащ нов проект за хуманитарните операции на ООН, който излезе със заключението, че 1 млрд. долара могат да бъдат спестени чрез пренасочване на средствата директно към нуждаещите се.

"Има консенсус, че следващият лидер на ООН трябва да бъде добър управленец с опит в ръководенето на международни организации. При международната подкрепа за идеята, че следващият генерален секретар на ООН трябва да е жена и при настояването на Русия тя или той да говори руски, състезанието може да се наклони към битка между две българки", посочва ВВС.

Според експерта по ООН в Европейския съвет за външни отношения Ричард Гоуан, цитиран от медията, процесът по избора дава възможност, ако стане ясно, че Кристалина Георгиева има подкрепата на петте постоянни членки на Съвета за сигурност, тя да влезе в състезанието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика