Крум Зарков: България е в постоянно бедствено положение

3878
Крум Зарков: България е в постоянно бедствено положение
Снимка: БГНЕС

България е в постоянно бедствено положение в последните години - за некомпетентността на управляващите са виновни ту глобалното затопляне, ту многото дъжд, ту Дядо Боже.

Това каза заместник-председателят на групата на БСП Крум Зарков в отношение към изслушването в парламента на четиримата министри за влошената метеорологична в страната,

Прокуратурата пришпори три министерства да разберат дали има наводнения заради незаконни действия

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро, министъра на вътрешните ...

Всъщност не положението е бедствено, управлението е бедствено. Това е заплахата към българските граждани", изтъкна Зарков.

"Всъщност всеки български гражданин, който е изтърпял докрай това дълго и протяжно изслушване, е разбрал, че то е пълната демонстрация на абсолютната правителствена безпомощност по темата за водите.

В продължение на повече от 2 часа и половина тук се говори спокойно и с равен тон за неща, които сякаш са нормални.

Сякаш е нормално една страна само за няколко седмици и месеци да мине от заплаха за суша - в заплаха за наводнения. От истинска суша - до наводнение.

От безводие - до цунами. Сякаш е напълно нормално хората половината час от годината да се чудят дали ще им потече вода от чешма, а в другата част от годината да се чудят дали ще им се наводнят холовете и мазетата", каза Крум Зарков.

Лъчезар Борисов: С нито един от ремонтираните язовири не е имало проблем

„При обявеното бедствено положение в различните общини, при нито един от ремонтираните или сега ремонтиращите се язовири не е има...

"Вие тук седите и поставяте първоначално въпроса като метеорологичната обстановка. Имало дъжд видите ли. Много дъжд даже има. Вярно? Така ли?", попита Крум Зарков.

Според него за управляващите проблемът ту е глобалното затопляне, ту е многото дъжд, ту е Дядо Боже. "Кой ли е не е виновен за вашата абсолютна некомпетентност. Отгоре на всичко без да се засрамите, подвиквате.

Идва МВР и ни обяснява за реакцията след кризата и ние благодарим на полицаите и пожарникарите, които си вършат работата.

Само че вие освен да им благодарите, трябва и да им се извините, защото ги поставяте през няколко години в едно и също положение.

Вместо да благодарим как са направили така, че да няма загубени човешки животи, трябваше министърът да обясни какво е направено, за да не се стига до тази обстановка", допълни още Крум Зарков.

Емил Димитров: Язовирите са пълни, справяме се с екстремалната обстановка

„Язовирите действат като буфери – задържат високата вълна, разпределят я помежду си и я изпускат контролирано едва тогава, ...

"Управлението на язовирите от НЕК било добре. Аварийните мерки и последващите много хубави. Енергийната система е стабилна. Оставам на страна въпроса как звучи на онези десетки населени места без ток тази стабилност, те как си я представят", попита още Зарков.

Той коментира и примера на министър Емил Димитров за сифоните в баните на хората. "Това било като видите ли, ако хората си сипят сами в сифоните много, щяло да прелее. Каква е разликата?

Ако някой влезе сам в банята си и си пусне всичките наведнъж чешми и сифона не поеме и се наводни, той е виновен. Отговорен е за собствената си глупост.

А кой е отговорен за глупостта, която прави така, че този някой си спи спокойно в къщата и водата в язовира му е отмита.

Кой е навъртял тези чешми, кой е наводнил тези сифони. По-лошо министър Димитров направи признание, което само по себе си изисква разследвания и най-висша степен на политическа отговорност.

Вътрешният министър е доволен, че въпреки лошото време нямало тежки инциденти

Въпреки интензивното развитие на обстановката и получените множество сигнали не се стигна до тежки инциденти, свързани със загинали и п...

Това признание звучеше така - те язовирите си бяха пълни, но никой не иска да си го признае. Той ни казва, че отговорните власти са знаели, че язовирите са пълни, но никой не иска да си го признае, защото видите ли, че се притесняват. Това е пряко поставяне в риск здравето и живота на хората", каза още Зарков, цитиран от Фокус.

Той попита дали не е заради информацията му, че ще има населени места без вода, дали в тази обстановка всеки се страхува, че във всеки един момент ще му почука прокуратурата на вратата.

Още: Милчев: Такава мизерия и нищета има само в гетата на Индия и Африка

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика