КТ "Подкрепа" застана зад ДКЕВР

21521
КТ "Подкрепа" застана зад ДКЕВР
Снимка: БГНЕС

След дълго мислене новото правителство започна да работи по програмата в сектор "Енергетика", която ние от КТ "Подкрепа" предложихме преди година.

Тази констатация направи президентът на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев.

Макар и не в размера, който ни се иска, и не с онази решителност, която е необходима, кабинетът "Орешарски" прие, че идеите на КТ "Подкрепа" са интересни и работещи, посочи д-р Тренчев.

Зад действията на ДКЕВР от последните месеци пък застана енергийният експерт към КТ "Подкрепа" Ангел Божилов, който също припомни препоръките на синдиката отпреди година. Нещата вървят бавно, но можем да регистрираме редица позитивни промени, които са в синхрон с предложения от нас план, коментира Божилов, цитиран от БГНЕС.

Ангел Божилов коментира, че е изненадан от редица материали във в-к "Капитал", които се опитват да сатанизират ДКЕВР. Тежкото състояние е резултат от бездействието на комисията и е неприятно да видя как когато ДКЕВР се опитва да въведе ред в системата, незабавно се получава негативна реакция, която отрича всяко действие на регулатора, допълни Божилов. Без да твърди, че действията на ДКЕВР са перфектни, Божилов бе категоричен, че те са в правилна посока.

Ангел Божилов все пак предупреди, че решението на комисията за намаляване на цените на двата американски ТЕЦ-а крие рискове и е възможно те да потърсят своите права. Апелирам да се върнем към първата точка от нашия план, която предлага как тези рискове да бъдат менажирани и избегнати, а именно идеята, по която се работи - извеждането на двата американски ТЕЦ-а от българската енергийна система и насочването им изцяло за износ към Турция, коментира Божилов.

"Много се радваме да видим доброто желание на правителството и ДКЕВР да върви по програмата, която според нас е единственото решение за излизане от ситуацията. Радвам се, че нещо мръдна и в рамките на 7 месеца нещата се движат в правилна посока, което за нас това е позитивен сигнал", подчерта енергийният експерт към КТ "Подкрепа".

ДКЕВР не се съгласи с искането на НЕК за тройно по-висока цена на доставката на ток

Повишение на цените за доставка и пренос съответно за Националната електрическа компания (НЕК) и Енергийния системен оператор (ЕСО) пре...

Божилов застана категорично и зад проекта "Южен поток", стига той да бъде осъществен без да се заобикаля българското и европейското законодателство. Когато проект с подобен мащаб, който би могъл да придаде тежест на страната ни в Европа е в ход, това следва да бъде възприето като предимството за съответната държава, категоричен бе Божилов. От КТ "Подкрепа" поискаха стриктен контрол и апелираха да не се повтарят грешки от проекта АЕЦ "Белене", но настояха, че "Южен поток" е изключително важен за България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика