Кунева поиска ЕС да не обвързва Шенген с мониторинга

12879
Кунева поиска ЕС да не обвързва Шенген с мониторинга
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът по европейската политика Меглена Кунева днес отново призова страните от Шенген да приемат България и Румъния - като стъпка за укрепване на шенгенското пространство. По време на проведения в Брюксел Съвет по общи въпроси Кунева поиска този въпрос да не се обвързва с мониторинга върху правосъдието и вътрешните работи, защото това е непродуктивно в условия на борба с тероризма, предаде БНР.

"За мен това е крайно политически контрапродуктивно. Не може да се излага на опасност една страна като България и Румъния бих казала, с толкова голяма външна граница с неспокойни райони от света, като механизъм за натиск да си изпълним ангажиментите по правосъдие и вътрешен ред. Това не мога да обясня на българските граждани, които са в правото си да настояват да имаме всички шансове да бъдем по-сигурна държава. Не може Шенген да бъде средство за натиск в момент, в който ние се борим с тероризма", заяви Кунева.

Кунева: Европа на две скорости по отношение на сигурността е недопустимо

Европа не бива да допуска да е на две скорости по отношение на сигурността. Ние гледаме на влизането си в Шенген като въпрос на сигурно...

Меглена Кунева очаква на предстоящата в четвъртък среща на върха, този въпрос отново да бъде обсъден, наред с възможностите, които предлага страната ни за борба с трафика на оръжие в Балканския регион. Мерките срещу тероризма ще са водеща тема на тази среща.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика