Кунева: Решението за промени в Конституцията е взето, не трябва да се връщаме назад

7719
Кунева: Решението за промени в Конституцията е взето, не трябва да се връщаме назад
Снимка: БГНЕС

След като решението на промени в Конституцията вече е взето, не трябва да се връщаме назад. Така вицепрениерът вицепремиерът Меглена Кунева коментира думите на архитекта на румънската съдебна реформа Моника Маковей, че евентуални промени е конституцията само ще забавят борбата с корупцията:

"За необходимостта от промени в Конституцията аз се доверявам повече на това, което българската Стратегия за съдебна реформа предложи. Изобщо друго правило в преговорите е, че когато веднъж вече е взето едно решение, ние не трябва да се връщаме отново", каза Кунева, цитирана от БНР.  "Ако се преценяваше тепърва дали има нужда, или не от промени в Конституцията, самата аз залагах в началото, че ни трябват по-бързи действия. Почти буквално това, което госпожа Маковей е казала днес", заяви още тя.

Кунева: Трябва да променим Конституцията, за да се освобождават изборни длъжности при корупция

Трябва да се обмислят промени в Конституцията и заради борбата с корупцията, за да може да се отзовават изборните длъжности, когато има...

"Но българската Стратегия за съдебна реформа предвижда някои промени, които основателно вероятно могат да доведат до съответно дело пред Конституционния съд и да се отменят промените в закона за съдебната власт, затова, защото не са част от конституционните текстове. С една дума  - в съдебната реформа е казано: "Ние искаме разделяне на Висшия съдебен съвет". Тези, които искат промяна в конституцията се опасяват, че ако тези промени не са залегнали в Конституцията или може да се обжалват пред Конституционния съд, или след една или две години със закон отново да върнем положение, което днес ни се струва неприемливо. Т. е. няма да има стабилност в съдебната система. След като е взето веднъж това решение, то трябва да се изпълнява", обясни Меглена Кунева.

Днес бившият правосъден министър на Румъния Моника Маковей заяви, че евентуални промени в конституцията само ще забавят борбата с корупцията у насМаковей беше гост на форум, организиран от инициатива "Правосъдие за всеки". Тя посъветва страната ни да намери човек, който е готов да поема рискове и да не се страхува, а не само да се създават нови органи и да се променят закони, тъй като по този начин само се отлагат действия

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика