Кънев: Текстът за Конституцията е "невъзможно добрият", видяха колко добър играч сме

7582
Кънев: Текстът за Конституцията е "невъзможно добрият", видяха колко добър играч сме
Снимка: БГНЕС

На базата на съществуващото мнозинство, подписаният текст за промяна в Конституцията бе невъзможно добрият. Това заяви пред БНТ съпредседателят на Реформаторския блок и председател на ДСБ Радан Кънев.

Той говори за събраните депутатски подписи за промени в Конституцията в частта ѝ за съдебната реформа. Според Кънев целта на съдебната реформа е да насърчи порядъчните хора в системата. Той прогнозира, че “язвите” биха могли да се изчистят в рамките на 3-4 години, а въпросът за тайното гласуване ще бъде въпрос на друго политическо мнозинство.

23-ма Конституция променят само с картечница

С тези думи лидерът на ДСБ Радан Кънев защити постигнатия компромис за съдебната реформа. Според него, ако сега Реформаторите бяха бло...

"Никой вече не се съмнява колко добър играч сме”, коментира Кънев пред "Нова телевизия".

"Когато се обадих на Христо (бел. ред. – правосъдният министър Христо Иванов) да му кажа, че всичко е минало успешно, чак не можеше да ми повярва”, заяви още Кънев.

"Постигнахме промяна, за която сме се борили, но не сме мечтали, че при тези политически резултати в 43-тия парламент ще стане”, добави Кънев.

По думите му няма значение дали един или друг политик печелят. Председателят на ДСБ смята, че обикновеният гражданин е спечелил много от решенията, взети през последните дни. Той не отрече и възможността да настъпят нови промени. "Трябва да имаме риска някой да се отметне или да бъде сплашен”, каза Радан Кънев. 

Радан Кънев: Устояхме пред ДПС за съдийската колегия

Политиката е изкуство на възможното. Нямаше никакъв шанс при това мнозинство, в този парламент, да мине пълният вариант на преустройств...

По думите му и в това Народно събрание има корумпирани депутати и “може би ги има във всички парламентарни групи”. Затова според Кънев реформата се случва под натиска на Европа, обществото и Реформаторския блок. 

Народният представител изрази надежда, че постигнатият компромис ще подобри тона на общуване, ще стабилизира управляващото мнозинство и рязко ще увеличи на шанса за пълен мандат на правителството. Той уточни, че ДПС не прави крачка към властта, а към това да бъде част от европейския консенсус. 

Що се отнася до РБ, Кънев бе категоричен, че коалицията е тръгнала и по пътя на историческа победа. Той обаче определи парламентарната в Блока дисциплина като лоша. Натова той отдаде и причината министрите им да се чувстват незащитени. “Често не знаят имат ли 23 депутати зад гърба си, имат ли политическа подкрепа”, обясни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика