Новият проект за съдебна реформа събра 180 депутатски подписа

8437
Новият проект за съдебна реформа събра 180 депутатски подписа
Снимка: БГНЕС

Председателят на парламента Цецка Цачева и група народни представители, заедно с Цветан Цветанов, внесоха в деловодството новия законопроект за промяна в Конституцията. Законопроектът касае съдебната реформа, предаде БГНЕС.

Депутатът от Реформаторския блок Димитър Делчев, който по-рано каза, че няма да подпише проекта за промените, в крайна сметка се появи и съобщи, че след проведена кратка среща в стаята на ПГ на ГЕРБ, е сложил подписа си под проекта.

Гледането на Конституцията отпадна от дневния ред на НС

Официално разглеждането на Конституцията отпадна от дневния ред на депутатите, предаде "Фокус". Предложението беше отправено в началот...

Това ще е трети вариант за реформа на Основния закон, който народните представители дебатираха през последната седмица.

Цялата парламентарна група на ГЕРБ, РБ, ПФ, ДПС, цялата ПГ на БДЦ с изключение на 1 депутат, който бил в чужбина и 3-ма от АБВ са сложили подписите си под новия законопроект за промени в конституцията, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той посочи, че са внесли законопроекта със 180 подписа. "По този начин това, което беше декларирано вчера вече е изпълнено от всички парламентарно представени групи, които заявиха подкрепата си за тези конституционни промени, които бяха внесени в деловодството", добави Цветанов.

Димитър Делчев от РБ заяви, че по настояване на Меглена Кунева, която е поела ангажимент към премиера да тръгне съдебната реформа, е положил 180-ия подпис. "Държа да стане ясно, че това не означава, че ще гласуваме охотно. Ние трябва да бъдем убедени, че наистина се върви към дълбоки съдебни реформи, каквито сме заявили няколкократно. Затова между 1-во и 2-ро четене самият аз и колегите от групата ми ще направим необходимите изменения така, че да се постигне отново първият вариант, който бяхме внесли", добави Делчев.

Припомняме, че рано сутринта днес се появи информация, че от Движение "България на гражданите" ще гласуват "по съвест" за новия законопроект.

Татяна Дончева подкрепи Радан Кънев за съдийската колегия на ВСС

Ще ме извини Радан Кънев, но освен Реформаторския блок и Движение 21 имаше като първа точка съдебната реформа в предизборната си програ...

Депутатите от БСП и от "Атака" не са сложили подписите си под новия законопроект. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров директно заяви, че този компромис е прегръдка на задкулисието и че безпринципността продължава да властва и в този парламент. За разлика от тях подпис в подкрепа на реформата е сложил Делян Пеевски.

По-рано днес вицепремиерът по коалиционна политика и вътрешен министър Румяна Бъчварова каза, че най-вероятно в началото на септември ще бъде гласуването, за да не се прекъсва ваканцията и да има необходимия брой депутати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика