Лена Бориславова: Утре се готви още един ход от ГЕРБ, надявам се да не бъде извършен

4279
Лена Бориславова: Утре се готви още един ход от ГЕРБ, надявам се да не бъде извършен
Снимка: БГНЕС

„Мария Габриел създаде мост между ПП-ДБ и ГЕРБ, но сега тя е подменила текста на споразумението. Тя е накарана да подпише текст, който е по-ранна версия и различна. Какво стана и кой я накара да внесе тази папка по този начин?“, коментира Лена Бориславова от „Продължаваме промяната“ в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Още: Лена Бориславова: Идните дни се пазете да не станете министри, без да разберете

Според нея трябва да има сближаване отново, за да се изгради доверие. „От ГЕРБ прекъснаха преговорите. На 19 март, когато след множество ултиматуми, скъсяване на срокове, избягване на темите за реформи, лидерите на ПП-ДБ бяха на масата за преговори. В 12:30 часа в деня на връщане на мандата влиза Никола Николов, PR на ГЕРБ, и казва – „Време е“. Четирите дами станаха и тръгнаха. Комуникацията прекъсна. Бойко Борисов не вдига телефона. От медиите разбрахме, че Мария Габриел възнамерява да отиде при президента в 16 часа“, посочи Бориславова.

"Беше изпълнена лъжа по команда"

„Учудих се в поведението на Мария Габриел, тъй като нямахме разбирателство. Беше изпълнена лъжа по команда. Каза се, че има решение и състав на кабинет. При преговорите имаше целенасочено изтичане на проектокабинет в медиите, който не е съгласуван. Представянето му с лъжа е метод на силови преговори, които целят от ПП-ДБ да бъдат принудени да гласуват това, което се поднася. Утре се готви още един ход. Ще се внесе решение в Народното събрание за избор на Мария Габриел за премиер без състав на кабинет. Силно се надявам, че това действие няма да бъде извършено“, добави тя.

Още: ГЕРБ не се отказва от Габриел, но иска Асен Василев да се оттегли

„Ако започнем да говорим отново, това ще е стъпка напред. Мария Габриел трябва да възстанови това доверие. Не знам дали е възможно. Как тя ще погледне тези 11 министри и ще започне да работи с тях отново, след като така използва имената им? Не може да се ходи и да се лъже, че има споразумение, когато такова няма. Зад Мария Габриел стои партия ГЕРБ и партийни лидери. Те трябва да говорят с нашите лидери, за да се разберат двете формации“, подчерта Лена Бориславова.

Още: Денков: Аз не съм искал извинение за обидите на Пеевски и Борисов - не сме в детската градина

„Николай Денков неведнъж е бил обиждан от лидера на ГЕРБ и депутати. Досега не е казал, че няма да води заседание на Министерския съвет заради това. Готови сме за разговори и изграждане на доверие. С ултиматуми не се прави. За да изпълним програмата, трябва да намерим начин да говорим. В това споразумение една от ключовите точки е да няма плаващи мнозинства и да има конкретен ангажимент за реформи. Това, че ГЕРБ не искат да влязат в ангажимент по тази тема е проблем“, допълни тя.

Още: ПП-ДБ прехвърли топката на ГЕРБ: Създадохте криза, кажете какъв е планът

„Другата специфика на тези преговори е, че те не се случват добросъвестно, а имаме целенасочено изтичане на проектокабинет в медиите, който не е одобрен. Неговото внасяне по този несъгласуван начин с лъжа и нарушение на конституционната процедура, са методи на силови преговори, които целят да задължат ПП-ДБ да гласуват това, което им се поднася“, казва Бориславова и допълва, че се очаква в рамките на утрешния ден да има още един такъв ход – „Вместо да имаме разумни преговори между хора, които не са в детската градина – да се внесе решение на НС за избор на г-жа Габриел като премиер, без структура на кабинет. Ако това се случи, за какво доверие можем да говорим?“

„След прекъсването на преговорите от страна на ГЕРБ-СДС – всяка една реакция след това е израз на дълбокото възмущение, че така не се прави и че доверието е счупено. С ГЕРБ-СДС сме врагове – не се разбираме, не сме еднакви, и въпреки това решихме, че в името на едни по-важни задачи, това управление има смисъл. И на двете страни им е много трудно да са в това управление, но ако се постигат резултати, тогава има смисъл то да продължи. Трябва доверието да бъде възстановено.“  

„ПП-ДБ сме в парламента, на линия сме, готови сме да разговаряме. Искаме мандатоносителят да влезе в лидерската си роля и да поеме инициативата“, каза още тя. „Ако започнем да говорим отново, ще е стъпка напред. Г-жа Габриел трябва да намери начин, по който да възстанови това доверие. Не знам как ще погледне тези 11 министъра в лицето и ще започне да работи с тях отново, след като използва имената им въпреки волята им", каза още Бориславова.

„В демокрацията най-ключовото е съгласието. Ние трябва да намираме начин за компромиси, с които и двете страни са съгласни. Не можем да ходим със силови ходове в президентството и да лъжем, че има мандат и че има споразумение, когато такива няма. И е лесно да се разбере, че такива няма“, допълни тя.

Бориславова призова да не се принизява политическият разговор до междусъседска свада или да се правят опити да се омаловажат големите проблеми – „Обръщам се към г-жа Назарян, която каза, че това, че не сме се разбрали за Мартин Нотариуса и как адресираме този проблем, било малък проблем. От цяла Европа прокурорски и съдийски асоциации днес ни изпратиха писмо и казаха, че това е голям проблем. Ние трябва да имаме решение. Това, че не сме се разбрали и ГЕРБ не искат да влязат с конкретен ангажимент, е огромен проблем. И трябва да намерим начин как да го адресираме заедно.

„Конкретно за г-н Василев – той се извини лично на г-жа Габриел в качеството й на жена. Не може да очакваме, че той ще се извини на ГЕРБ, защото внесоха несъгласуван политически кабинет“, каза категорично Бориславова и допълни, че що се отнася до качествата му на финансов министър – те са безспорни. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика