Денков: Аз не съм искал извинение за обидите на Пеевски и Борисов - не сме в детската градина

5884
Денков: Аз не съм искал извинение за обидите на Пеевски и Борисов - не сме в детската градина
Снимка: БГНЕС

Премиерът в оставка Николай Денков призова ГЕРБ-СДС отново да седнат на масата за преговори с ПП-ДБ, за да осъществят ротацията, въпреки големите скандали през последните дни. Той обаче е на мнение, че именно мандатоносителят трябва първи да инициира срещата.

"Драмата днес е, че трябва отново да се стабилизира политическата ситуация. Да влезем отново в преговори, които да ни изкарат до позитивен резултат", каза Денков от Брюксел, където на 21 март участва в срещата на евролидерите.

Припомняме, че Мария Габриел предложи проектокабинет с първия мандат, който според ПП-ДБ не е бил съгласуван с тях, а споразумението за коалиция също не е било одобрено. След този ход на ГЕРБ от ПП-ДБ обявиха, че няма да участват в това правителство, и обвиниха Габриел, че се е поддала на натиск от страна на Бойко Борисов. Асен Василев я нарече "най-красивото лице на мафията". Лидерът на ГЕРБ поиска извинение към проектопремиера от страна на "Продължаваме промяната - Демократична България", за да има пак преговори.

Още: Борисов: ПП-ДБ не искат правителство, днес им даваме време да мислят

Поисканото извинение

"Колкото до обидите, нека да напомня, че аз бях персонално обиждан многократно от различни политици – от Делян Пеевски, Делян Добрев, включително г-н Борисов наскоро се включи. Никога не сте ме чули да искам изнинение, защото в политиката няма място за такива игрички. Ние не сме в детската градина, не сме в режима „Ти уважаваш ли ме?“. Трябва да намерим решение", заяви Денков.

Още: Сачева обвини Асен Василев, че от месеци саботира ротацията и Габриел

"Преговорният екип от едната страна на масата стана, излезе и ни изненада пред президента със списък, който ние не сме одобрявали, и споразумение, което ние не сме одобрили и подписали. Трябва да се върнем отново на масата на преговори, за да ги довършим и да има България правителство. Мандатът е в ГЕРБ-СДС. Те прекъснаха преговорите. Те трябва да се обадят и да кажат как да продължим. Ние сме готови и търсим приемливи варианти при настоящата ситуация. Най-големият проблем, който имаме днес, е, че доверието, което аз винаги лично съм изразявал към Мария Габриел, беше счупено с този акт. Аз не мога да повярвам още как това успя да се случи", каза премиерът в оставка.

"Ние изобщо не бяхме изчерпали възможностите да стигнем до съгласие. Това означава, че някой се опитваше да взриви тези преговори. Е, успя", направи извод той.

Снимка: БГНЕС

Още: Рая Назарян: Борисов няма пръст в преговорите за коалицията

Асен Василев ли е новата "червена линия"?

Вчера Деница Сачева от ГЕРБ заяви пред bTV, че не може Асен Василев да е финансов министър, което прозвуча като ново условие от страна на партията на Борисов. Самият Василев пък каза, че вече не може да има правителство с първия мандат.

Още: Василев: Няма да има кабинет с първия мандат, Мария Габриел не може да е премиер

"Няма никаква промяна по отношение на Асен Василев – това е най-добрият финансов министър, който аз познавам. Трябва да излезем от режима „този каза нещо на другия“ и да търсим решения – например да събираме приходите и да се справим с финасовите проблеми, които всяка една държава би имала със слаб финансов министър. Мария Габриел е била подложена на тежък натиск от други хора и се е е поддала. Това е проблем", заяви Денков.

И поясни, че министърът на отбраната Тодор Тагарев не е препъникамъкът в преговорите. "Никога в тези преговори не сме обсъждали министър Тагарев. Много от нещата, казани вчера, не са верни", добави той.

Още: ГЕРБ не са искали смяната на Тагарев, твърди Николай Денков

"Национален мандат"

По думите му - трябва да се използват всички възможности за преговори. "В споразумението пише, че мандатът трябва да е национален – дали ще е първи, дали ще е втори, важното е да е национален. Ще работя, за да се реализира първият. Ако не стане, ще работя за втория", поясни премиерът в оставка.

"От европартньорите има загриженост и притеснение, че отново се дестабилизира ситуацията, при положение че през последните 10 месеца постигнахме огромен напредък. Сега всички питат: "Ще успеете ли да продължите нататък?"", каза Денков и добави, че влизането в Шенген и еврозоната при това положение ще е много по-трудно.

Още: И двете страни си оставиха вратичка за преговори, но избори ще има: Говори доц. Татяна Буруджиева (ВИДЕО)

Кой съгласува текстове с Делян Пеевски?

"Аз не съм съгласувал никакви текстове с г-н Пеевски. Знам, че е имало среща, обаждане, с които са обяснили какъв е смисълът на предложения текст. Ако беше съгласуван с Пеевски, щеше да изглежда по съвсем различен начин", каза той относно коалиционното споразумение. Ден по-рано съпредседателят на ДПС заяви пред медиите, че с Кирил Петков договаряли текстове.

Вчера Денков е бил наблюдател на конгреса на европейските либерали и от ГЕРБ казват, че заради членството при либералите в ЕС от ПП-ДБ имат полза да се сближат с ДПС. "Нищо общо няма, лидер на „Обнови Европа“ е Еманюел Макрон. Ако сме в тази група, сме с идеи за обновяване на Европа, ускоряване на икономическите процеси, повече прагматизъм, повече грижа за хората", обясни Николай Денков.

Още: Пеевски: Христо, седни си на столчето и недей да буташ България в безвремието (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Ваня Григорова обвини Корнелия Нинова в манипулация

Бюлетините на вота за НС и ЕП - с различен цвят: Говори шефът на ЦИК

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика