Манолова: Въпросът с оставката на Станишев пред БСП не стои

17679
Манолова: Въпросът с оставката на Станишев пред БСП не стои
Снимка: БГНЕС

Ситуацията в БСП след загубата на изборите наистина е тежка, понеже никой не обича да губи на национални избори, призна Мая Манолова, зам.-председател на Народното събрание.

В сутрешния блок на бТВ Манолова заяви, че БСП продължава да подлага на анализ загубата си на вота, но - увери Манолова - няма нужда и необходимост да се взимат експресни и импулсивни решения за оставки.

На този етап въпросът с оставката на Сергей Станишев пред БСП не стои - тепърва пред нас стои да направим анализ на настоящата ситуация и да вземем съответните решения. Манолова обаче отбеляза, че ако говорим за потенциал, то Станишев има най-големия потенциал сред българските политици да реализира сериозна европейска кариера за в бъдеще, категорична бе Манолова. 

Всеки от нас е отговорен както за общите резултати на партията, така и за резултатите в собствените си избирателни райони, добави тя.

Форумът, който ще се произнесе за това какви промени да има в партията ще се проведе тепърва - ние не сме лидерска партия, за да имаме готово решение петнадесет минути след разбирането на резултатите от изборите, посочи Манолова и добави: Има две предизвикателства пред БСП - промените в партията, включително и персонални, които ще се обсъдят след заседанието на Изпълнителния съвет на партията. Второто предизвикателство е промяната в секторните политики, които стоят за реализиране пред правителството.

За мен и БСП промените стоят в конкретиката и реализирането на дадени политики по сектори, тези промени не трябва да са задължително през оставки на определени министри. Безспорно една от причините за загубата на изборите от БСП е, че нашите избиратели нямат чувството, че партията ни действително управлява държавата, понеже те не чувстват достатъчно добре реализирането на предизборните ни обещания, които ние дадохме след парламентарните избори, добави Манолова.

Хората не ги интересува името на един или друг министър, тях ги интересува работата на министерствата и как реализирането на техните политики влияят директно върху ежедневния им живот, коментира зам.-председателят на НС.

Да, проблем е, че ЦИК и партиите не успяхме достатъчно добре да обясним на избирателите как точно протича и трябва да протича преференциалния вот. Никога не съм казвала и не съм наричала, че номер 15 в нашата листа Момчил Неков е „техническа грешка". Но е факт, че в листите на всички партии с номера от 1 до 17 има определен голям брой преференции за кандидатите на съответното място, което съвпада с номера на партията. При нас се случи това, което се случи с всички тези партии, заяви Манолова.

За първи път се гласува с такава бюлетина и с подобно преференциално гласуване. Изписването на всички кандидати във всички листи щеше да направи бюлетината колкото цяла маса и не мисля, че това щеше да помогне особено на избирателите. Преференцията проработи в 34 процента от случаите в листите за евроизборите, но само седем от тях са от листи на партии успели да вкарат евродепутати, а останалите 27 са на партии, които не успяха да достигнат нужните проценти на вота. Важното в крайна сметка е, че Момчил Неков беше избран за евродепутат, независимо поради коя причина и е важно той сега да защити интересите на БСП в европарламента, каза още депутатът от Коалиция за България и зам.-председател на НС Мая Манолова. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика