Манолова: Законът у нас пази банките и силните на деня, а не гражданите

13376
Манолова: Законът у нас пази банките и силните на деня, а не гражданите
Снимка: БГНЕС

Гражданите у нас не са защитени. Неприемайки законодателство за личния фалит, ние не подкрепяме младите, отнемаме перспективите на децата им, тяхното бъдеще. Това заяви в ефира на БНТ омбудсманът Мая Манолова, говорейки за необходимостта от приемането на закон за частния фалит на гражданите.

"Обадиха ми се хора, които са загубили жилищата си, също и такива, които казаха, че ако се приеме този закон ще им се даде перспектива да започнат бизнес. Представят си картинката, че при болест, развод, загуба на работа и друго, загубваш всичко, което имаш, продължаваш да плащаш на банките и това никога не спира. Законодателството пази силните на деня, бързите кредити и банките", коментира Манолова.

Манолова: Липсата на Закон за частния фалит толерира сивия сектор

В последните десетилетия у нас се наблюдава тревожна тенденция за увеличаване на случаите на физически лица, изпаднали в трайно състоян...

"Фирмите имат шанс да започнат отначало, банките също, гражданите нямат този шанс. Може ли да има финансово стабилна държава при нестабилни граждани? Ние сме длъжици на гражданите", категоричен бе омбудсманът.

Оказва се, че България е единствената държава е ЕС, която няма закон за частния фалит. В България хората не могат да плащат сметките си, законът трябва да се отнася и към предприемачите и към гражданите. Новите активни действия се предприемат като си млад, заяви още Манолова Тя разказа, че с екипа й са проучили европейските практики и са направили проект за този закон. Според социологическо проучване, което са провели, 82% от хората очакват този закон. 

Темата за частния фалит е пред вниманието на българските политици повече от 5 години. Тя не е нова. Това са премислени решения, в които сме ангажирали академичната общост, бизнеса, синдикатите и т.н. Работодателските организации, разбира се, имат своите резерви, този закон е в полза на гражданите, но ще превъзпита банките, финансовите институции, за да знаят, че не могат да те притискат до край, каза още омбудсманът.

Според Манолова депутатите се разсейват, когато става дума за сериозни икономически теми и има разлика между интересите на гражданите и тези на силните на деня. 

Всеки трети е с кредит, а проблемните заеми са над 4 млрд. лв.

Очакванията от българските граждани са за приемането на закон за личния фалит. Над 81% от българските граждани очакват и искат да бъде ...

По повод ветото на президента Радев за черноморското крайбрежие, Манолова коментира: "Превърна се в лоша практика между първо и второ четене да се приемат набързо текстове от Народното събрание без да се изслушат страните на засегнатите. Да кажеш, че дивото къмпингуване съсипва Черноморието, е повече от несправедливо.

Тя заяви, че се надява депутатите да се вслушат, а тя ще бъде готова с конституционна жалба, ако ветото на президента бъде отхвърлено. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Имало ли е натиск в "Митниците"? Дългогодишен служител проговори пред временната комисия

Метлата "Главчев" - не избори, а предизборна чистка

Христо Иванов пита каква е позицията на Елена Йончева за войната в Украйна

ГЕРБ се регистрира за изборите и поиска правителство с ярки политически фигури

ГЕРБ и ДПС внесоха закон срещу рекламите в хазарта (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика