Мерки за стимулиране на инвестициите и намаляване на осигурителната тежест предлага ИПИ (ВИДЕО)

2105
Мерки за стимулиране на инвестициите и намаляване на осигурителната тежест предлага ИПИ (ВИДЕО)
Снимка: Скрийншот/Facebook профил на ИПИ

Промяна във фискалната политика, която да насърчи двигателите на растежа, а държавата да харчи по-ефективно средствата. Такива са основните предложения на икономистите от Института за пазарна икономика (ИПИ), които представиха по традиция алтернативния си Бюджет за 2022 г.

Институтът прави това традиционно всяка година, но за първи път представянето не стъпва върху вече готова бюджетна рамка.

Липсващият бюджет за 2022 година

В Закона за публични финанси е записано (чл. 79 от ЗПФ), че всяка година в срок до 31 октомври Министерският съвет внася в Народното съ...

В проектобюджета на кабинета заложената средногодишна инфлация ще бъде 5%, ръстът на БВП - 4,9%, а бюджетният дефицит без мерките срещу коронавируса ще се движи около 2,5%, а с тях – 4,1. Предвижда се минимална работна заплата от 710 лева.

Сега за пръв път стъпваме "на чисто", няма бюджет освен удълженото действие на текстовете от предходния и това ни позволява да сме доста по-смели, да предложим по-големи идеи, които да ни направят по-богати, коментира Петър Ганев от ИПИ.

Георги Ангелов от "Отворено общество" допълни, че намаляването на осигуровките с 12 пункта върви заедно с изсветляване и облагане на реалните доходи. Тоест това е пакетна сделка. Държавата досега е опитвала насила да изкара сивия сектор, а ние предлагаме смесен подход - на моркова и тоягата", обяви той. В алтернативния бюджет това означава със 17% по-малко приходи от осигуровки.

Икономистът Лъчезар Богданов разясни, че данъчната политика трябва да облага по-ниско тези, които инвестират, развиват и дават шанс за дългосрочен процес. Нужно е да има данъчен стимул за инвестиции чрез ускорена амортизация и намаление на осигурителната тежест с 12 процентни пункта.

Накъде вървим - да живеем по-добре или по-зле?*

Предложението за нова Конституция представлява голям риск за България дори от икономическа гледна точка. Това пише икономистът Петър Га...

Останалите предложения са по-ниски данъци за двигателите на възстановяване и растежа, стимули за развитие на човешкия капитал, инвестиции и високи доходи, съкращаване на неефективните разходи, структурни реформи, активно, бързо и умно използване на европейската средства и бюджетна консолидация в периода на растеж.

Богданов посочи, че при всички приказки и реторически похвати как не стигат парите за всички нужни разходи, всъщност има едни 20 млрд. лева увеличение на бюджета в последните години.

Незабавните ефекти от алтернативния бюджет на ИПИ ще доведат до мощен стимул за нови инвестиции, ръст на нетните доходи, увеличение на заетостта в частния сектор, над 5.3 милиарда лева по-висок разполагаем доход, изсветляване на заетост, доходи и потребление и премахване на бюджетния дефицит и намаление на дълга, смятат те.

Според старши изследователя в ИПИ Петър Ганев икономиката ни е в растеж в година на сериозна бюджетна експанзия. Пари има и има възможност за големи промени и идеи, каза той.

Вече сме в период на растеж и трябва да се върви към консолидация, настоя той и добави, че пандемичните вълни и други проблеми не пречат на индустрията да работят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика