Местан: ДПС се гордее, че защитава ромите

27158
Местан: ДПС се гордее, че защитава ромите
Снимка: БГНЕС

Ако днес сме сами в тезата си, че българските роми са равноправни и никой няма право да ги обижда, като ги сравнява със скотове и диви животни, нито пък да ги нарича човекоподобни, то това не е изолация. Това е въпрос на политическа гордост и отговорност, преди привилегия. Днес още по-убедено повтарям. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан в декларация от името на партията, прочетена от парламентарната трибуна, предаде „Фокус”.

„Така както и днес, когато потривате доволно ръце, че сте оставили само ДПС в противодействието на ксенофобията и езика на омразата”, заяви той. Лидерът на ДПС подчерта, че при гласуването на мораториума, тези партии са се изолирали от цивилизационния избор на България

"Атака" няма да подкрепи вота на недоверие

"Атака" също няма да подкрепи поискания от ДПС вот на недоверие срещу правителството по повод позиции на здравния министър Петър Москов...

„Ако един министър си е позволил подобни квалификации, това е много по-сериозно основание за дебати по вот на недоверие, отколкото цялостен провал в секторна политика здравеопазване. Вашето решение е друго. Това е проблем на ниво демократични чувствителност и на ценностен избор, на ценностно позициониране”, коментира Местан.

„Ние познаваме изолацията още от 1984 година. ДПС се оказва в изолация всеки път, когато постави въпроса за майчиния си език в Закона за просветата. Остава сама при обсъждането на Закона за гражданската регистрация, с която предлага административно възстановяване имената на починалите по време на Възродителния процес, защото за разлика от вас, които на думи осъждане Възродителния процес в декларация на парламента, а на практика гласувате против предложенията на ДПС, отново вкупом всички. ДПС сме пария на активното ценностно действие, няма съмнение, ще останем в изолация по Закона за българското гражданство, както и по Закона политическата и гражданска реабилитация на репресирани лица”, посочват от ДПС.

Местан припомни и за друга изолация на партията когато по думите му са били сами в 42 НС, което е гласувало предложението на „Атака” за удължаване на мораториума за забрана на европейски граждани да купуват българска земя. „Не на изолираното ДПС, а на вас, ГЕРБ, БСП, „Атака”, ви се наложи да се явите на поправителен парламентарен изпит. Тежкият поправителен изпит на европейските ценности, който всеки път Ви затруднява, защото имате проблем с политическата си идентичност и нейните демократични измерения”, заяви той.

Преди това Местан съобщи, че е платил глоба от 500 лева в изпълнение на Наказателно постановление, издадено от Областния управител на Сливен (от ГЕРБ) по сигнал на тогавашния народен представител от ГЕРБ Десислава Танева, сега министър на земеделието и храните.

БСП няма да подкрепи искането на ДПС за вот на недоверие, твърди Мерджанов

БСП няма да подкрепи подписката на ДПС за внасяне на вот на недоверие. Това заяви в НС Атанас Мерджанов от БСП, предаде репортер на Б...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика