Миков: Със законопроекта за Конституцията беше нанесен удар върху парламентаризма

5178
Миков: Със законопроекта за Конституцията беше нанесен удар върху парламентаризма
Снимка: БГНЕС

Внесеният законопроект за промяна на Конституцията застина. Беше нанесен тежък удар върху парламентаризма като цяло. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков при откриването на заседанието на Националния съвет на БСП, информира БГНЕС. 

Според него това се дължи на факта, че внесеният проект е бил "тихо и кротко променен". Така се е променила и законодателна инициатива, за да се превърне в основа на политическия ПР.

Михаил Миков: БСП не влиза в схеми

"БСП не влиза в схеми. Моделът на схемите направи така, че хората да не вярват на политиците". Така председателят на БСП Михаил Миков...

"Маневрите, които бяха извършени за събиране на 180 подписа, при условие, че за внасяне на промени в Конституцията са достатъчни само 80, би трябвало да ангажират тези, които са положили подписите си в евентуалното гласуване на този окастрен проект", подчерта Миков. 

По отношение на идеята Конституционният съд да се произнесе между първото и второто четене на закона, Миков отбеляза, че КС не се произнася по законопроекти. Той се произнася по приети закони.

По-рано днес министърът на здравеопазването на Петър Москов заяви в ефира на bTV, че изводът от двете седмици преговори е, че коалицията е излизла с по-високо ниво на доверие и би имала много по-далечен съвместен хоризонт. "Движението за права и свободи изигра последователно и много коректно подкрепата за тези промени", коментира още Москов. По думите му политиката е изкуството да правиш необходимото възможно.

"За около месец успяхме да внесем 3 искания до КС, свързани с: дълга от 16 млрд. лв., процедурните и правилника по избор на управител на БНБ, искане по закона за здравното осигуряване", заяви председателя на НС на БСП Михаил Миков.

След среща с Миков Борисов нанесе явен удар срещу Реформаторите

Не е постигнато съгласие за подкрепа от БСП към конституционните промени. Това стана ясно след среща между премиера Бойко Борисов и л...

По думите му разделянето на заболяванията на социално значими и такива, които не са социално значими е в пряко противоречие с Конституцията. "Заедно с други парламентарни групи в петък внесохме и организираме следващия петък разисквания по въпроса за демографската политика на правителството, мерките, които то предприема и финансовото им осигуряване в бюджет 2016 г.", допълни лидерът на левицата. 

"Очевидно е, че до края на тази сесия на парламента няма да се приемат промени в редица закони. Сред тях са законите са социалното осигуряване - темата за увеличаване на възрастта за пенсиониране до 67 г. и Закона за предучилищното и училищното образование, който трябва да отмени Закона за народната просвета и да въведе финансиране на частните училища", заяви Михаил Миков. По думите му следващата седмица ще има оживена дискусия по въпроса за референдума и ще се види как ще се развие процесът 

Михаил Миков бе категоричен, че демографският въпрос е от стратегическо значение за страната ни. "В този контекст е и внесеният от нас законопроект за диференцирано облагане на бебешките стоки", обяви той. Председателят на БСП припомни, че на питане на Корнелия Нинова министър Калфин условно е подкрепил една тава мярка. По думите му това не е фундаментално решение на въпроса за демографската политика, но отговорността е на правителството и би трябвало да е задача на всички министри и да е надпартийна. "Този въпрос засяга и икономиката, и социалното развитие, и пенсионното осигуряване. Какво значение има как ще се променят процентите, когато след 15 години - 40% от населението ще бъде на пенсионна възраст. Каква перспектива има нашата страна", попита Миков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика