Министър Нанков за "Бузлуджа": Нито премиерът е имал задкулисни намерения, нито ние от МРРБ

1662
Министър Нанков за "Бузлуджа": Нито премиерът е имал задкулисни намерения, нито ние от МРРБ
Снимка: БГНЕС

Нито премиерът Бойко Борисов е имал някакви задкулисни намерения, нито ние от Министерството. Напротив, ние съдействахме изцяло на БСП. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков във връзка с отхвърленото от правителството искане на БСП да получи право на ползване върху комплекс „Бузлуджа”.

Министър Нанков припомни, че на днешното правителствено заседание предложението е било отхвърлено с 12 на 7 гласа. Николай Нанков уточни, че той и премиерът Бойко Борисов са гласували „за“ БСП да получи безвъзмездно право на ползване за срок от 10 години върху Дома-паметник на връх „Бузлуджа“ . „По-добра информация може да се намери в стенограмата от днешното заседание. Имаше разгорещен дебат. Фактологията е ясна“, обясни Нанков, цитиран от "Фокус".

Нинова: Търсим друг начин да спасим "Бузлуджа"

С решението си днес правителството узакони разрухата. Бузлуджа и още стотици други войнишки паметници, паметници на революционери и гер...

Пет пъти държавата в лицето на областния управител на Стара Загора, в мое качество като зам.-министър веднъж, министър Лиляна Павлова на 26 юни миналата година, напомняхме на БСП, че трябва да сключат договор с областния управител, за да придобият по онова време и собственост върху паметника. Това не се случи“, поясни министърът.

Той припомни, че Законът за държавната собственост се е променил на 7 февруари 2017 г., при това с гласовете на БСП. „Всички, присъствали в залата, гласуваха за тези промени, включително законопроектът беше подкрепен и в комисия от колегите от БСП. Изведнъж са учудени защо не могат да придобият собственост", каза той.

Министър Нанков припомни начините, с които от БСП е можело да придобият някакви права върху комплекса, които са представени и на Корнелия Нинова на 22 юни - безвъзмездно право на ползване за срок от 10 години върху Дома-паметник на връх „Бузлуджа“, което е било искането и днешното предложение на МС; закупуване чрез търг или отдаване под наем отново чрез тръжна процедура. „Тази процедура за безвъзмездно право на ползване днес не мина на МС. Първоначално имахме положително становище от областния управител на Стара Загора, в последствие беше изпратено и отрицателно, така че към момента, докато не се постигне консенсус, на тази процедура е сложен край“, коментира Нанков.

Във връзка с предстоящите планове за „Бузлуджа“, Нанков уточни, че МРРБ няма такива. „Към момента официален интерес имаме заявен само от БСП. Много са медийните интерпретации, но към момента нищо друго официално освен желание на БСП. Ще видим в един обозрим бъдещ период какво ще получим като предложение, желание от дадена институция“.

Кабинетът не даде "Бузлуджа" на БСП, Горанов предлага да се събори

Правителството отхвърли с 12 на 7 гласа искането на БСП да получи безвъзмездно право на ползване за срок от 10 години върху Дома-паметн...

„Четох различни спекулации. Нито премиерът Бойко Борисов е имал някакви задкулисни намерения, нито ние от Министерството. Напротив, ние съдействахме изцяло на БСП, да им разкрием възможностите, да предложим законосъобразно решение – с акт на МС. Това беше основната критика на вицепремиера Валери Симеонов – защо безвъзмездно ще го предоставим на политическа партия и че ще създадем прецедент. Законът го позволява, има такава процедура, но МС не взе решението“, коментира той

Обектът е опасен, задължение е на областния управител е да го обезопаси. Не мисля, че не решаването на въпроса ще има добри последици. Не мисля, че това е рационално решение“, заяви Нанков и допълни, че не е заявено реалното инвестиционно намерение на БСП за обекта, а само желание за стопанисване и ползване за 10-годишен период. „Може би ще има бъдещи разговори“, каза още Николай Нанков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика