Митов: Договорът с Македония ще се базира на Декларацията от 1999 г.

21161
Митов: Договорът с Македония ще се базира на Декларацията от 1999 г.
Снимка: БГНЕС

Определена е датата за разговори между българската и македонската работни групи по подготовката на Договора за добросъседство. Това заяви външният министър Даниел Митов, предаде БГНЕС.

"Добросъседските отношения са основен стълб при разговорите за европейския път на всяка една от държавите от Западните Балкани, в това число и Македония. Трябва да положим усилия тези добросъседски отношения да бъдат форматирани в съответния начин", каза Митов.

Той припомни, че продължават разговорите между София и Скопие за Договор за добросъседство.

"Вече сме определили датата, на която двете работни групи от двете министерства могат да продължат този разговор. След посещението на македонския президент в България Георге Иванов стана ясно, че Декларацията от 1999 г. и нейният дух и съдържание трябва да прелеят в съответния договор, който ще се подготви", заяви Митов и изрази надежда това да се случи.

"Дали ще стане или не ще видим на преговорите. Ще имаме разговори на всички нива", посочи той и добави, че по време на Мюнхенската конференция по сигурност, която се проведе в края на миналата седмица, вече е имал възможността да говори с македонския външен министър Никола Попоски.

Митов коментира и отношенията с Белград, който също иска да се присъедини към Европейския съюз. "По отношение на Сърбия ние не само подкрепяме, а напълно се солидаризираме с усилията на правителството да изпълнява критериите за своето членство", заяви българският външен министър.

Той смята, че всички държави кандидатки би "трябвало не само да отварят и да затварят глави, да изпълняват определени технически критерии, но и постепенно да започнат да се солидаризират с общата външна политика и политика на сигурност на ЕС".

През последните месеци на фона на изострянето на отношенията между ЕС и Русия, Сърбия се опита да запази добрите си връзки с Москва и отказа да се присъедини към наложените от страна на Брюксел санкции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика