Митов настоя да има резервен план за бежанците, ако Турция се откаже

1435
Митов настоя да има резервен план за бежанците, ако Турция се откаже
Снимка: БГНЕС

България иска Европейският съюз да е готов с резервен план, ако в крайна сметка Турция реши да не изпълни споразумението за реадмисия - да приема по един нелегален мигрант от ЕС и в замяна ЕС да взема по един редовно регистриран в турските лагери сирийски бежанец. Това заяви вчера (20 май) външният министър Даниел Митов, който участва в срещата на външните министри на НАТО. На нея се обсъди взаимодействието на алианса и ЕС за справяне с миграционния натиск.

"Ние сме настояли за план Б. Той трябва да отчита много фактори. Трябва да си даваме сметка, че самото споразумение има своите деликатни моменти. Ние сме настояли за такъв план и в момента разговаряме по него", заяви Митов в отговор на въпрос на в. "Сега" за мерките, които се взимат, ако Анкара се откаже да изпълнява споразумението с Брюксел.

Евросъюзът е разпределил едва 1500 мигранти

Евросъюзът е разпределил само 1500 мигранти от Италия и Гърция в рамките на решението си да разсели в другите страни-членки 160 000 беж...

Разработване на алтернативния вариант изглежда наложително, след като миналата седмица турският президент Ердоган намекна, че може да остави цялата сделка да се провали, което би довело до засилване на бежанската вълна към ЕС. С план Б Брюксел показва, че няма да позволи ЕС да бъде поставян в позиция да бъде изнудван от турския президент. За такъв план се заговори още от началото на февруари. Първи го споменаха страните от Вишеградската четворка, като те предложиха Гърция да бъде извадена от Шенген и да се засили охраната на границите на България и Македония.

Митов не разкри какво включва обсъжданият резервен план. Но отрече да е обсъждано разполагането на сухопътни сили на НАТО по границите ни с Турция и Гърция, ако бежанският поток се пренасочи към България. "Не е дискутиран такъв вариант, тъй като нямаме данни за подобна опасност, но ние трябва да отчитаме всякакви опции и правителството отдавна е поставило този въпрос и той е в радара на вниманието на ЕС и НАТО. Ние предоставяме непрекъснато данни за това какъв е натискът по границите. За момента той е намалял, и то много значимо след сключването на споразумението между ЕС и Турция. Оценяваме усилията на нашите съседи и съюзници", заяви още външният министър. Той беше помолен да коментира цитирания в германските медии поверителен доклад, в който се казва, че мигрантският поток се пренасочва към България. Митов посочи, че България се е оказала по-готова за бежанската криза от всички останали страни в ЕС. "Страната ни е по-готова за миграционния поток от всички останали, тя се оказа по-готова и от Германия в определен момент", заяви външният министър.

България, Турция и Румъния разговарят за засилване на сътрудничеството си в Черно море, съобщи Даниел Митов, след като ден по-рано генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг обяви, че текат такива преговори. "С нашите съюзници в региона обмисляме как да направим повече, има разговори между Румъния, България и Турция как можем да увеличим нашето присъствие в Черно море", каза Столтенберг. Митов допълни, че България вече участва с всичките си способности на НАТО в Черно море, както и в проектите за модернизация на армията е включено построяването на нови кораби.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика