Младенов: България и Сърбия започват преговори по договор за добросъседство

13979
Младенов: България и Сърбия започват преговори по договор за добросъседство

Със Сърбия сме не само съседи, но и приятели, които споделят обща визия – пълната интеграция на всички народи от Западните Балкани в ЕС.

България ще подкрепя реформите в Сърбия и диалога с Прищина, които са двата основни елемента за напредъка на Сърбия по пътя й към ЕС, заяви българският външен министър Николай Младенов при посещението си в Белград, съобщиха от МВнР, цитирано от БГНЕС.

Министър Николай Младенов се срещна с колегата си Иван Мъркич и с премиера Ивица Дачич. Младенов подчерта необходимостта отношенията между двете страни да се поставят на съвременна, европейска основа. Затова българската и сръбската страна се съгласиха да подпишат в скоро време договор за сътрудничество и добросъседство, както и да подготвят съвместни правителствени заседания по подобие на вече съществуващите формати с Гърция, Турция и Румъния.

България и Сърбия могат да покажат как две страни на Балканите могат да работят конструктивно, отбеляза Николай Младенов. Домакините му от своя страна благодариха на България за подкрепата в ЕС и изразиха готовност бързо и по практичен и приятелски начин да решат откритите въпроси с България.

Българският външен министър подчерта, че като част от двустранния диалог ще се търси подобряване на положението на българското малцинство в Сърбия. Убеден съм, че в рамките на закона нашите сънародници могат да реализират в пълен обхват правата си, като допринесат за икономическия просперитет на своите региони, заяви той.

В края на посещението си в Белград Николай Младенов разговаря и с представители на българските организации от различни краища на Сърбия. На срещата беше обсъдено организирането на бизнес-форум, който да насърчи български инвестиции в районите с българско национално малцинство, както и подкрепа за конкретни обучения на български организации.

По време на посещението си Николай Младенов подписа със сръбския си колега Протокол за размяна на ратификационни документи за споразумение за социално осигуряване между Сърбия и България. Споразумението ще влезе в сила на 1 февруари догодина и ще даде възможност за по-лесно осъществяване на правата от областта на социалното и здравното осигуряване.

Редактор: Д. Симова

Дачич заплаши да се оттегли от диалога за Косово

Премиерът на Сърбия Ивица Дачич заяви, че няма да преговаря с Хашим Тачи и Катрин Аштън, ако не бъде спазено споразумението за безмитен...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com