"Монд": Кристалина Георгиева с шанс да заеме мястото на Катрин Аштън

18445
"Монд": Кристалина Георгиева с шанс да заеме мястото на Катрин Аштън
Снимка: БГНЕС

Парижкият в. "Монд" сложи българската еврокомисарка по бедствията и авариите Кристалина Георгиева сред възможните кандидати за върховен представител на ЕС за външната политика на мястото на британката Катрин Аштън.

Според изданието това може да бъде компромисно решение в пазарлъка за високите постове в ЕС, който предстои на срещата на Европейския съвет на 26-27 юни. Пакетната сделка може да придобие следния вид: подкрепяният от Германия и Франция Жан-Клод Юнкер да оглави ЕК. Великобритания, която е против него заради увлечението му по федерализма, може да бъде утешена чрез избиране на датската премиерка от левицата Хеле Торнинг-Шмит за председател на ЕС на мястото на Херман ван Ромпой, чийто мандат изтича в края на ноември. Тя е омъжена за британец. Освен това Дания по много въпроси споделя британските позиции - например, не членува в еврозоната. Това дразни Франция, но Германия смята, че не е задължително представител на еврозоната да оглави Европейския съвет. Възможно е към тази комбинация да се добави и кандидатът на Полша Радек Шикорски за върховен представител на ЕС за външната политика. Ако не бъде постигнат компромис с британския премиер Дейвид Камерън, "Монд" вижда резервен вариант: бившият италиански премиер социалист Енрико Лета да стане председател на ЕС, а Кристалина Георгиева да оглави европейската дипломация. Тези твърдения се засилили през последните дни. Не е ясно обаче кой би издигнал кандидатурата на Кристалина Георгиева.

Кристалина Георгиева обеща помощ от Европейската комисия

От страна на Европейската комисия има пълна подкрепа към това, което се случва тук във Варна. Това е подкрепа както от морална, така и...

Лидерите на социалдемократически и социалистически партии от 10 държави в ЕС се събраха в Париж през уикенда и решиха да подкрепят кандидатурата на Жан-Клод Юнкер за председател на ЕК. Издигнатият от ПЕС за поста Мартин Шулц също присъстваше на срещата във френската столица. Подкрепата си за Юнкер в Париж заявиха френският президент Франсоа Оланд, италианският премиер Матео Ренци, вицеканцлерът на Германия Зигмар Габриел, датската премиерка Хеле Торнинг-Шмит, министър-председателите на Румъния Виктор Понта, на Словакия Роберт Фицо, на Чехия Бохуслав Соботка, на Малта Джоузеф Маскат, на Австрия Вернер Файнман и на Белгия Елио ди Рупо. За да оглави ЕК, Юнкер трябва да бъде подкрепен от ръководителите на поне половината на 28-те страни членки и 376 евродепутати. Британският премиер Дейвид Камерън, който е категорично против Юнкер да застане начело на ЕК, се зарече да поиска открито гласуване на лидерите по време на предстоящия Европейския съвет.

Германският министър на икономическото сътрудничество и развитието Герд Мюлер заяви, че Берлин настоява да бъде създаден постът комисар на ЕС по въпросите на бежанците заради задълбочаването на проблема с търсещите убежище в Европа. "ЕС е длъжен да увеличи своята помощ и да действа координирано. Затова в новата ЕК е необходимо да се обединят задачите и да се назначи отделен еврокомисар по въпросите на бежанците", смята Мюлер.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика