Московски: В Благоевградско няма да се закриват разписания, а само спирки

12053
Московски: В Благоевградско няма да се закриват разписания, а само спирки
Снимка: БГНЕС

По предложения на засегнатите общини – Петрич, Сандански, Гоце Делчев и Сатовча, областната администрация-Благоевград, е решила да не закрие въпросните разписания, а да премахне спирките, водещи до несъответствие с нормативните изисквания. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията относно промени в Републиканската транспортна схема, предаде  „Фокус”.

„Целта е съхраняване връзките на тези населени места с град София, което е същностна на републиканската схема без промяна на часовете от крайната спирка”, добави той.

Ремонтирана с евросредства гара на път да бъде затворена

Пълен абсурд – държавата реши да затвори гара, която само преди една година е ремонтирана с европейски средства. Става въпрос за ...

Министър Московски уточни, че промените на разписанието са извършени изцяло съобразно изискванията в Закона за автомобилните превози, а целта е оптимизиране на републиканската транспортна схема с оглед привеждането й в съответствие с драстично намаления пътникопоток, който води и до нелоялна конкуренция между превозвачите, извършващи превози от едно направление и създава рискове, свързани с безопасността и сигурността при превоза на пътници. „Според нас именно поради тази причина, извършените промени могат да се считат за целесъобразни”, обясни той.

„С посочената заповед се изменят единствено разписанията от републиканската транспортна схема, т.е. с нея не се извършват промени в областните и общинските транспортни схеми. Бе даден близо 2-годишен преходен период от 2011 до 2012 година, в който общините е трябвало да предприемат съответните мерки по изискванията. През този период от страна на държавата, в лицето на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”, е воден диалог с общините, чиито договори са изтичащи. Въпреки множеството проведени разговори, до момента Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията няма постъпили протоколи, удостоверяващи транспортната необходимост от разписанията, чиито договори са били изтекли и след извършена проверка не са отговаряли на нормативните изисквания”, каза още министър Ивайло Московски.

Двата търга за придобиване и концесия на поземлени имоти са прекратени, допълни Московски в отговор на въпрос относно искане на Столична община за придобиване безвъзмездно право на собственост върху част от терена на бившата околовръстна жп линия на гр. София. Московски припомни, че съгласно решение на СОС част от имотите се прехвърлят безвъзмездно на Министерството на транспорта, информационните технологии. Московски обясни ,че три от имотите са в близост до участъка на бул. "Искърско шосе" в местността до Борисовата градина. От думите му стана ясно, че за други два имота до Спортна зала "София" предстои да бъде инициирана процедура по прехвърляне от Министерството на транспорта, информационните технологии към Министерството на регионалното развитие и благоустройството. „За още други два поземлени имота Столична Община е отправила желание за прехвърляне им, но главният архитект на София арх. Петър Диков е уведомил, че нуждата за това прехвърляне е отпаднало във времето“, обясни Московски. Според министъра за продажба на предписаните имоти по-горе или за концесията им, срокът е изтекъл и няма внесени документи за обявяване на нов търг.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика