МС готов да разработи нов софтуер за Висшия съдебен съвет

16292
МС готов да разработи нов софтуер за Висшия съдебен съвет
Снимка: БГНЕС

Министерският сътвет може да бъде принуден и да се заема с разработването на софтуер, който впоследствие да дари на  Висшия съдебен съвет. Той със сигурност ще е поне малко по-сигурен. Това заяви министърът на правосъдието Христо Иванов във връзка с проблемите около сигурността на софтуера за случайно разпределение на съдии.

Той беше категоричен, че поръчката нито ще е особено сладка, тъй като няма да бъде за много пари, нито ще бъде разпределяна от него.

ВСС отхвърли новите правила за избор на магистрати

Старите правила за избор на висши магистрати остават в сила. Висшият съдебен съвет отхвърли повечето предложения за промени, дошли, ка...

По въпроса с колко време разполага ВСС, в ефира на bTV беше обяснено, че е хубаво още на следващото заседание на съвета да има резултати. Отделно идва ли и празници, което ще забави процеса допълнително.

Проблемният софтуер бил създаден още през 2006 г. преди присъединяването на България към ЕС. Той трябвало да гарантира, че конкретно дело няма да попадне в определен съдия, обясни министърът на правосъдието. Той добави, че системата за случайно разпределение на съдии никога не е мислена да е защитена.

За проблемите със случайното разпределение се знаело още от април 2013 г., когато е имало друг долад. В тази връзка Иванов коментира, че ВСС си е затварял очите, въпреки че e било ясно, че нещо не е наред.

Надявам се, че ВСС започва да работи, за да се установят реалностите. Сега имаме много сериозен проблем - със случайното разпределение на делата. Много е важно да видим бързи и адекватни действия от ВСС, коментира още министърът. Според него в момента виждаме едни действия за замазване на случая. Няма обяснения към днешна дата за случайното разпределение на делото за КТБ

ВСС: Съдиите имат право да постановяват своите актове спокойно

Висшият съдебен съвет намира за недопустимо изострената политическа обстановка за пореден път да рефлектира върху независимата съдебн...

Сега има активност, но дали тя ще доведе до резултати за мен е под съмнение, посочи Иванов.

Той допълни: "В момента в страната ни има експертна мисия на ЕК, която подготвя следващия доклад за страната ни. От този доклад зависи дали ще бъдем приети в Шенген. Отговорността ни е много голяма".

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика